Wil je met een nieuwe baan de wereld verbeteren? Kijk dan eerst goed naar jezelf | column

Marieke Jacobs en Pleuni de Kind (r) helpen mensen op weg naar een loopbaan met maatschappelijke relevantie.© Foto Ella Tilgenkamp

Marieke Jacobs

Ze wil overal wel wat aan doen. „Want er is zoveel ellende”, vertelt Marjan bezorgd. „Sla een krant open en je leest berichten over klimaatverandering, de vluchtelingencrisis en kinderen met ongelijke kansen in coronatijden. Dat kan zo toch niet langer.”

Dat gevoel herken ik. Met alle ellende die er speelt, heb ik genoeg ideeën over hoe het anders kan. Of anders moet. Maar laten we realistisch zijn: je kunt niet in je eentje de hele wereld redden. Als je alles wilt veranderen, doe je alles een beetje. Dat zet geen zoden aan de dijk. Dus maak een keuze. Wees concreet.

Hoe kun je iets betekenen als je niet weet wat? Ik zie het geregeld bij de professionals die bij ons aankloppen: ’Ik wil in mijn werk iets met duurzaamheid’ of ’Ik wil iets goeds doen voor de maatschappij’. Dat blijkt een uitdaging. Google geeft bij zoeken op ’vacature duurzaamheid’ bijna 3 miljoen hits. Dat zegt genoeg. Maar als je niet weet wat je wilt, wordt het lastig een passende baan te vinden. Niet kiezen kost energie en resulteert in stilstand. We houden graag alle opties open. Vooral uit angst iets te missen, te verliezen of te moeten loslaten. Dat is ook wat er bij Marjan speelt. Zoveel keuzes. Dat heeft een verlammend effect. Kiezen is ook spannend: als je eenmaal kiest, kun je niet meer werken aan al die andere uitdagingen. En maak je wel de juiste keuze? Terwijl ze zo graag vooruit wil, blijft Marjan stilstaan.

Hoe zet je jouw zorgen over de wereld wél om in actie? Focus. Kies. Of nog beter: durf te bepalen welke impact jij gaat maken. Hoe specifieker je daarin bent, hoe meer kansen je herkent. Hoe meer je kunt betekenen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Kiezen vraagt om de nodige moed.

Samen met Marjan onderzoek ik al haar ideeën. Hoe ziet haar ideale wereld eruit? Welke maatschappelijke problemen moeten daarvoor opgelost worden? Voor wie of wat wil zij écht iets betekenen? Ze maakt keuzes. Zo ontdekt Marjan wat ze echt wil: „Mensen stimuleren om duurzame keuzes te maken en laten zien dat dit ook leuk is.” De mist in haar hoofd trekt op. Een paar weken later spreek ik haar weer. Ze straalt. „Marieke, het heeft gewerkt! In een voorstelrondje op een evenement heb ik gedeeld waaraan ik concreet wil bijdragen en op welke manier. Weet je wat er toen gebeurde?” Trots vertelt Marjan me dat een ander daarop antwoordde: „Ik ben bezig met een initiatief dat hier naadloos op aansluit. We zoeken nog versterking van mensen zoals jij.”

Zo kan het dus gaan. Als je duidelijk bent in wat je wilt.

betekenisbaan

Pleuni de Kind (l) en Marieke Jacobs helpen mensen op weg naar een loopbaan met maatschappelijke relevantie. Dat doen ze via hun bedrijf betekenisbaan.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.