Wederopstanding Tallon Griekspoor levert stunt op tegen nummer veertien van de wereld

Tallon Griekspoor.© Foto ANP

Robert Berkeley
Rotterdam

Tallon Griekspoor speelde anderhalve set een kansloze wedstrijd tegen de Rus Aslan Karatsev, maar eenmaal op het randje van uitschakeling richtte de Nieuw-Venneper zich op. Hij knokte zich naar de winst tegen de nummer veertien van de wereld: 2-6, 7-6 en 7-6.

’Het wonder is echt gebeurd. De comeback-king van Nederland. Een superoverwinning’, reageerde commentator Marcella Mesker nadat het laatste punt gespeeld was in deze eerste rondepartij op het ABN Amrotoernooi in Rotterdam. Griekspoor (25) stond met 6-2 en 5-2 achter, kwam vervolgens in de derde set ook weer een break achter en overleefde zelfs een matchpoint tegen.

Na de wedstrijd kreeg de tennisser de lachers op zijn hand door zich bij zijn coaches te ’verontschuldigen’ voor de zenuwinzinkingen die hij ze had bezorgd. „Maar daar betaal ik ze ook voor. Af en toe wat harder moeten werken, is niet erg”, voegde hij er met een glimlach aan toe.

Karatsev begon uitstekend en gaf met zijn harde klappen Griekspoor geen enkele kans om in zijn ritme te komen. Maar bij de stand 5-2 in de tweede set begon de forehand van de Rus te haperen en Griekspoor profiteerde optimaal. De nummer 62 van de wereld kwam terug en sloeg in de tiebreak met 7-2 toe.

Het momentum leek volledig gedraaid, maar begin derde set werd de opslag van Griekspoor weer gebroken. Hij brak terug, maar werd meteen weer gebroken en liep achter de feiten aan. Bij 3-5 kreeg hij op eigen service zelfs een matchpoint tegen. Griekspoor ontsnapte, vocht zich opnieuw naar een tiebreak en daarin was hij de baas. Karatsev sloeg zwaar gefrustreerd bij 4-0 achter zijn racket aan gort, maar kon daarna met een nieuw racket ook geen punt meer pakken (7-0).

„Ik had mijn tas al zo goed als ingepakt”, bekende Griekspoor (25) na afloop. „Ik had tot 5-2 in de tweede set weinig te vertellen. Hoe ik ’m heb omgedraaid, ik heb geen idee. Ik probeerde erin te blijven hangen, elk punt te spelen en zoveel mogelijk ballen te maken. Les één is: blijven staan en spelen, ongeacht wat de score is. Achteraf is dat natuurlijk makkelijk praten, maar als je altijd blijft vechten, maak je de kans wel groter om met regelmaat een wedstrijd om te draaien.”

De zege doet denken aan de overwinningen op Stan Wawrinka (2018) en Karen Chatsjanov (2019), twee toppers - op dat moment - die Griekspoor in het verleden als talent wist te verslaan in Rotterdam. „Dit is misschien wel de mooiste van de drie”, aldus de Nieuw-Venneper. „Want Wawrinka was toen wel geblesseerd.”

Waar die twee eerdere zeges zeer verrassend waren, is dat volgens Griekspoor nu niet het geval. „Toen kwamen ze echt ’out of the blue’. Nu is hooguit de manier waarop het gebeurt een stunt. Dit is het eerste jaar dat ik hier kom en denk dat er echt iets te halen valt.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen