Amerikaans Hooggerechtshof laat Alabama's kieskaart intact

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft een verzoek van de staat Alabama om de nieuwe indeling van de zeven kiesdistricten, die volgens een lagere rechtbank zwarte Amerikanen benadeelde, in stand te houden ingewilligd. Dat wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de Republikeinse partij, die in Alabama aan de macht is en die in november genoeg zetels hoopt te winnen om de meerderheid in het Huis der Afgevaardigden over te nemen van de Democraten.

In de VS worden elke tien jaar de kiesdistricten in elke staat opnieuw ingedeeld op basis van censusdata. De partij die op dat moment in een staat de macht heeft, leidt over het algemeen het herinrichtingsproces. Daarbij maakt de regerende partij zich soms schuldig aan wat "gerrymandering" wordt genoemd, de kieskaart zo indelen dat die vooral de regerende partij helpt.

Dat is gerrymanderen volgens partijlijnen, maar historisch gezien werd de praktijk ook vaak ingezet om minderheden (die vaker Democratisch dan Republikeins stemmen) te benadelen. Aan die tweede vorm maakten de Republikeinen in Alabama zich schuldig, oordeelde de lagere federale rechtbank in januari. In 2019 oordeelde het negenkoppige Hooggerechtshof al dat federale rechtbanken geen rol te spelen hebben in het blokkeren van gerrymandering op basis van partijlijnen.

De kieskaart in Alabama is de eerste die door het Hof beoordeeld is en wordt als belangrijke graadmeter gezien. De regering van Joe Biden heeft de staat Texas voor de rechter gedaagd vanwege de nieuwe indeling van kiesdistricten daar en in andere staten maken burgerrechtenbewegingen zich op verschillende kieskaarten in twijfel te trekken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.