Noord-Korea belooft aan economische groei te werken

ANP Producties | Bron: ANP
Seoel

Het Noord-Koreaanse parlement heeft na een vergadering van twee dagen beloofd de economie te helpen te ontwikkelen, ondanks de "moeilijke en complexe problemen" die het land het afgelopen jaar ervoer vanwege de coronapandemie en sancties tegen het land. Leider Kim Jong-un was niet aanwezig bij de vergadering.

Het parlement, dat zelden bij elkaar komt en weinig politieke macht heeft, vergaderde ook over de begroting, nieuwe wetten op kinderopvang en het beschermen van Noord-Koreaanse burgers die buiten het land wonen.

Op maandag hekelde Rusland tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad de economische sancties op Noord-Korea, die sinds 2006 gelden vanwege het raketprogramma van het land. De humanitaire situatie in het land zou volgens Rusland verslechteren, zeker sinds Noord-Korea aan het begin van de pandemie de grenzen op slot gooide. Daardoor konden goederen die normaal gesproken via China vervoerd worden het land niet bereiken.

De VS riepen Noord-Korea tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad op zich te richten op de bevolking, niet het testen van raketten. "We roepen Noord-Korea op een toewijding aan de eigen mensen te laten zien door mensenrechten te respecteren, geen financiering meer uit te trekken voor massavernietigingswapens en ballistische raketprogramma's, en de behoeften van de eigen bevolking - de kwetsbare Noord-Koreanen - prioriteit te geven", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.