Canadese premier Trudeau haalt uit naar demonstranten

ANP Producties | Bron: ANP
Ottawa

De Canadese premier Justin Trudeau stelde zich maandag hard op in het parlement tegen de vrachtwagenchauffeurs die nu elf dagen lang de hoofdstad Ottawa blokkeren. "Dit land is door de pandemie gekomen door zich verenigd op te stellen, en de paar mensen die nu hard roepen en met hakenkruizen zwaaien zijn niet de definitie van wie Canadezen zijn", zei Trudeau in het parlement.

Trudeau zei dat de demonstranten "onze economie, onze democratie en het dagelijks leven van onze medeburgers proberen te blokkeren". De premier haalde ook uit naar conservatieve oppositieleden die de demonstranten ondersteunen. Het was de eerste keer in een week tijd dat Trudeau in het openbaar sprak, omdat hij vorige week positief testte op Covid-19.

De demonstraties van de afgelopen dagen in verschillende Canadese steden komen voort uit het 'vrijheidskonvooi' van Canadese vrachtwagenchauffeurs die boos zijn over de vaccinatieplicht die geldt voor internationale vrachtrijders. Vorig weekend trokken de chauffeurs met hun trucks naar het parlementsgebouw in het centrum van Ottawa. Sindsdien is het protest uitgegroeid tot een breder verzet tegen het coronabeleid van de regering van premier Trudeau.

Op zondag riep burgemeester Jim Watson de noodtoestand uit. Op maandag nam de politie duizenden liters aan brandstof in om een einde aan de demonstraties te forceren. Een rechter legde de vrachtwagenchauffeurs een verbod om te toeteren op om omwonenden rust te geven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.