Ploumen: klachten over Van Dijk volgen op eerdere melding

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De klachten naar aanleiding waarvan PvdA'er Gijs van Dijk stopt als Kamerlid volgen op een eerdere melding van een partijlid, zegt partijleider Lilianne Ploumen. De eerdere melding is volgens haar afgehandeld na "extern, onafhankelijk onderzoek". Zij sprak zelf de afgelopen dagen met de vrouwen die recent melding maakten. Hun klachten waren "ernstig genoeg" om ook nu een externe club in te schakelen voor onafhankelijk onderzoek.

De vrouwen spraken van "ongepast gedrag" door Van Dijk, "waardoor zij zich onveilig voelden", aldus Ploumen. Ze vindt het nieuws over de beschuldigingen "verschrikkelijk", zegt ze.

De NOS haalde eerder op de dag twee vrouwen aan die al eerder melding hadden gedaan van grensoverschrijdend gedrag door Van Dijk. Hij zou ze omarmd en gekust hebben op een manier die volgens de vrouwen ongepast was. Een van hen, Cornelia Klaster, vindt dat haar klachten uit 2019 niet serieus zijn genomen en niet op een goede, onafhankelijke manier zijn onderzocht. Ploumen weerspreekt dat, en stelt dat er wel externe en onafhankelijke onderzoekers die geen lid waren van de PvdA naar de kwestie gekeken hebben.

Eer en geweten

"Ik heb geen reden daaraan te twijfelen", zegt de voorvrouw. Het onderzoek is "naar eer en geweten" gedaan en geen PvdA'er heeft zich ermee bemoeid, stelt Ploumen. De bevindingen zullen volgens haar wel gedeeld worden met het bureau dat het nieuwe onderzoek opent.

De vrouwen die Ploumen recent heeft gesproken zijn vrouwen die Van Dijk "uit de privésfeer kent". Het zou niet gaan om fractieleden of medewerkers van de partij, al is één van hen wel lid van de PvdA. "Je kunt je voorstellen dat ik me ook voor hun veiligheid verantwoordelijk voel", aldus de PvdA-leider. En "als er andere meldingen zijn, als vrouwen zeggen: ik wil nog iets kwijt, kom dan naar het meldpunt", roept Ploumen op. Dat geldt ook voor vrouwen die al eens aan de bel hebben getrokken maar zich niet gehoord voelen.

Gijs van Dijk besloot zijn zetel ter beschikking te stellen nadat Ploumen hem erover had gesproken. Het was zijn eigen beslissing, zegt Ploumen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.