Patrick Roest moet ook op 10 kilometer genoegen nemen met zilver, Nils Van der Poel in wereldrecord naar goud

Patrick Roest in actie op de 10.000 meter.© Foto EPA

Nick Tol
PEKING

Schaatser Nils van der Poel heeft vrijdag tijdens de Olympische Spelen in Peking voor een sensatie van formaat gezorgd op de tien kilometer. Onder toeziend oog van enkele honderden toeschouwers op de tribunes van de National Speed Skating Oval maakte de 25-jarige imponerende Zweed gehakt van onder anderen Patrick Roest (12.44,60) en Jorrit Bergsma (12.48,94), die respectievelijk als tweede en vierde eindigden. Zijn magistrale tijd (12.30,74) was nota bene goed voor een wereldrecord. Het aanwezige publiek stond letterlijk op de banken voor de eindbaas. Het brons was voor de Italiaan Davide Ghiotto (12.45,98).

Van der Poel kwam in de één na laatste rit in actie, na respectievelijk Roest en Bergsma. Opvallend was dat de 25-jarige Zweed zijn grote concurrent Roest vanaf het middenterrein aanmoedigde, zowel in woord als gebaar. Het leek eerst op psychologische oorlogsvoering, maar even later was Van der Poel ook buiten het zicht van Roest voor hem aan het klappen. De Scandinaviër is in bepaalde opzichten een ongrijpbaar fenomeen. Hoewel hij met Roest om de prijzen strijdt, zegt hij in interviews ook regelmatig dat de Nederlander een speciale plek in zijn hart heeft. De twee kennen elkaar al sinds hun tijdperk als junioren.

(tekst gaat verder onder de foto)

Jorrit Bergsma in actie op de 10.000 meter.© Foto ANP

Van der Poel was aanvankelijk al de topfavoriet voor de olympische titel op de langste schaatsafstand in de Chinese hoofdstad. De markante verschijning uit Trollhättan is sinds vorig jaar immers ongenaakbaar op de lange afstanden. Hij werd wereldkampioen op beide disciplines en heeft ook de wereldrecords in handen.

Oppermachtig

In vrijwel alle recente races oogt hij oppermachtig en komt de concurrentie niet bij hem in de buurt, maar zondag bij de olympische vijf kilometer leek er toch een spoortje twijfel te bekennen bij Van der Poel. Roest legde hem het vuur na aan de schenen door een verdienstelijke tijd van 6.09,31 te laten noteren. De Zweedse sensatie moest daar in de slotrit onderdoor zien te kruipen en dat lukte hem uiteindelijk met een voorsprong van slechts 0,47 seconde. Daardoor bemachtigde hij zijn eerste gouden olympische medaille en voor Roest waren de druiven zuur.

Teleurstellend

Hij moest genoegen nemen met het zilver, Bergsma eindigde op een teleurstellende vijfde plek (6.13,18). Roest sprak direct na afloop het doel uit om Van der Poel ook op de tien kilometer aan te vallen, hoewel het voor NvdP zijn beste afstand is. Enkele dagen later liet Van der Poel zelf een bommetje ontploffen in het Oranje-kamp door hen te betichten van corruptie en het grootste schandaal in de geschiedenis van het schaatsen. Dit naar aanleiding van een interview met wetenschapper Sander van Ginkel op schaatsen.nl, waarin de Nederlander repte over het beïnvloeden van olympisch ijsmeester Mark Messer om zo de beste omstandigheden te kunnen creëren voor de topschaatsers uit ons land.

Lees ook: Schaatser Nils van der Poel beschuldigt KNSB van corruptie. Nederlandse bond zou volgens Zweedse medaillewinaar olympische ijsmeester proberen te beïnvloeden. ’Dit is een walgelijke daad’

(tekst gaat verder onder de foto)

Nils Van Der Poel na zijn wereldrecord op de 10 kilometer.© Foto AFP

De uitspraken van Van Ginkel en Van der Poel resulteerden in een rel die de gemoederen in Peking twee dagen bezighield. Van der Poel bleek er weinig hinder van te ondervinden op het ijs, gezien zijn bizarre rit. Tijdens zijn race tegen de Italiaan Davide Ghiotto liet hij er geen moment twijfel over bestaan wie de grote eindbaas is. Iedereen hield er rekening mee dat hij de titel zou gaan pakken, maar dat hij zijn missie met zóveel overmacht zou realiseren...

Lees hier alles over de Winterspelen in Peking.

Roest behoort eveneens al jarenlang tot de wereldtop, maar laat op de tien kilometer toch iets te vaak verstek gaan. Niet zelden deelt hij zijn rit niet goed in en blaast hij zichzelf voortijdig op. In Peking reed hij daarentegen wél verstandig, alleen was het bij lange na niet genoeg voor goud. „Met een rustig begin heb ik in het verleden mijn beste 10 kilometers gereden”, concludeerde Roest na afloop. „Al waren sommige rondjes iets te rustig. Ik moest echter even in mijn slag komen. Gelukkig kwamen die snellere rondjes later wel. Ik heb alles gegeven. Er zat voor mij niet meer in.”

Titels

De boerenzoon uit Lekkerkerk veroverde in zijn carrière onder meer drie wereldtitels allround en meerdere Europese titels, maar hij wacht nog altijd op zijn eerste gouden olympische medaille. Bergsma heeft daar al wel één van. Acht jaar geleden liet hij in Sotsji de olympisch tien kilometer op zijn naam schrijven. De 35-jarige Fries heeft bovendien vijf wereldtitels veroverd, waaronder drie op de tien kilometer. Helaas voor beide Nederlanders blijkt Van der Poel op dit moment een maatje of drie te groot. De kersverse tweevoudig olympisch kampioen doorbreekt barrières.

Medailles

Nederland heeft nu acht medailles veroverd in de schaatshal in Peking. Irene Schouten won twee keer goud: op de 3000 en 5000 meter. Ook Ireen Wüst en Kjeld Nuis (beiden 1500 meter) stonden op het hoogste schavot. Thomas Krol (1500 meter) en Roest (5 en 10 kilometer) sleepten zilver in de wacht. Antoinette de Jong hengelde brons binnen op de schaatsmijl.

Meer nieuws uit Sport