De toekomst van Tata komt wellicht uit China. De Winterspelen 2046 in het decor van de staalfabriek | column Joris Brussel

Joris Brussel© foto Heleen Vink

Tata Steel ligt onder vuur. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat grote hoeveelheden steenkool en ijzererts afkomstig van Tata Steel IJmuiden in zee belanden. Dit komt doordat het staalbedrijf zich in de eigen zeehaven niet aan de milieuvoorschriften houdt.

Voor vele lezers wellicht bekend maar toch: ik kom uit Velsen-Noord en houd van mijn industriedorp. En ik denk dat bijna de helft van de mensen die ik ken werkzaam is bij Hoogovens of een buitenfirma. Even los van de mensen die indirect aan het werk zijn dankzij Tata. Bijna de helft klinkt veel, maar dat zal voor heel veel mensen uit de omgeving gelden. Vanuit mijn achtergrond is het onvermijdelijk dat ik de Hoogovens – en in ieder geval haar personeel – een warm hart toedraag. Dat betekent niet dat ik niet voor een kritische focus op milieu- en natuurbehoud, verduurzaming en volksgezondheid ben. Hoeveel Tata als economische motor ook betekent voor ons land; ik besef me dondersgoed dat die motor haar uitlaatgassen in onze tuinen, zee en longen pompt. En ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik durf te zeggen dat de meeste bestuurders van Tata Steel IJmuiden en slakverwerker Harsco waarschijnlijk niet in Velsen-Noord, IJmuiden of andere plaatsen in de buurt wonen. Dat maakt het voor hen toch makkelijker om te verdedigen dat het wel mee valt met vervuiling vanen de gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Dat gezegd hebbende; ik kan me goed voorstellen dat er een kans bestaat dat Tata Steel IJmuiden op een dag niet meer dienst doen als actieve staalfabriek. Voor sommigen een toekomstig doemscenario; voor mij een reden om de historische impact van het bedrijf niet te vergeten. De voormalige Hoogovens als Unesco Werelderfgoed lijkt me wel wat. Of er een bestemming aan geven die past bij de tijd waar we dan in leven. En gek genoeg, komt een suggestie waar we de hoogovens dan voor lenen uit China. Tijdens de Olympische Winterspelen. De oplettende kijker heeft het misschien al gezien, maar de freestyleskiërs maken gebruik van een heel bijzonder decor. Het parcours loopt langs koeltorens, schoorstenen en hoogovens. Het levert spectaculaire beelden op. En misschien is dat een voorland voor Tata Steel IJmuiden? SnowWorld Amsterdam (voorheen SnowPlanet Spaarnwoude) kan misschien een mooie snowboardbaan neerleggen tussen de industrie. Dan laten we wat water opvriezen bij het sluiscomplex voor een schaatsbaan en wie weet houden we de Winterspelen van 2046 wel in IJmuiden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.