Kabinet roept Tata Steel op het matje voor afvaldumpingen in Noordzee

Dikke lagen steenkool blijven op het dek achter.

Dennis Mantz
IJmuiden

Het kabinet noemt het dumpen van Tata-afval op zee ’onverteerbaar’ en gaat maandag met de directie in gesprek. Ook politici, omwonenden en critici van de staalfabriek reageren onthutst na onthullingen van deze krant.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vrijdagochtend met ontzetting het nieuws in de krant moeten lezen, zo laat ze weten. „Het beeld dat uit de berichtgeving naar voren komt, waarbij restanten steenkool en ijzererts in zee belanden, is onverteerbaar”, aldus Heijnen.

Tijdens een van de observaties door deze krant werden na het lossen van een vrachtschip in de Tata-haven, de restanten kolen door de bemanning van boord geveegd. Dit is ook te zien op foto’s en dronebeelden. Volgens ingewijden van de staalfabriek gaat het daarbij niet om een incident. Hun inschatting is ook dat het om honderden, misschien wel duizenden kilo’s per schip kan gaan dat wordt gedumpt in het water. Tata Steel zou bovendien de verantwoordelijkheid over de gemorste grondstoffen afkopen voor een paar honderd euro per schip, zo lieten ze deze krant weten. De beweringen worden ondersteund door interne Tata-documenten.

Beboet

Heijnen wijst erop dat de inspectiediensten wel controle houden. „De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft begin deze maand in de haven gecontroleerd en Tata Steel beboet omdat er te veel stof werd verspreid. De regionale en nationale toezichthouders willen het toezicht nu nog verder aanscherpen.” De boete die de omgevingsdienst heeft uitgedeeld voor het morsen tijdens het verschepen van de kolen, bedraagt 2.000 euro. Tata kan er tien krijgen, daarna wordt het bedrag waarschijnlijk verhoogd als de overtredingen zich blijven opstapelen.

Lees ook: Tata-troep geloosd in Noordzee, gemors te zien op dronebeelden: ‘Dat is een crimineel milieudelict’

Strafadvocaat Bénédicte Ficq, die eerder namens 1200 omwonenden en tien milieuclubs aangifte deed tegen het staalbedrijf, heeft de berichtgeving in de krant direct doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. „Ik heb het nieuws met verbijstering gelezen vanochtend”, zo reageert de advocaat. „Als dit klopt, dan is dit een ongelooflijk belangrijk onderdeel van de bewijsvoering in een strafzaak naar het bedrijf. Het zegt namelijk heel veel over de houding van Tata Steel met betrekking tot de bescherming van mens, dier en milieu. We moeten precies weten wat hier is gebeurd.” Het OM stelde vorige week een strafonderzoek in naar de staalfabriek dat ze ’opzettelijke vervuiling’ verwijt.

Vertrouwen

Ook Ines Kostic, statenlid bij Partij voor de Dieren, vindt het hoog tijd voor verandering. „Het blijft zich maar opstapelen. Wat we altijd hebben gezegd: de toekomst van Tata Steel staat of valt bij het vertrouwen dat we nog in ze hebben. En iedere maand worden we opnieuw geconfronteerd met iets dat het vertrouwen aantast. We maken ons ook bij deze nieuwe ontwikkelingen grote zorgen over de milieuschade en vragen een debat aan. Het is tijd voor actie, dit moet een keer stoppen”, aldus Kostic.

Jan de Jong, voorzitter van Stichting Schapenduinen, heeft namens een consortium van vijf milieuclubs een verzoek gedaan aan de Inspectie voor Leefomgeving en Transport om beter te gaan handhaven. De Jong: „Dat is noodzakelijk, want Tata gaat dus ook na de aankondiging van het OM voor een strafonderzoek, gewoon door met deze milieucriminaliteit.”

Staatssecretaris Heijnen gaat maandag met omwonenden en Tata Steel in gesprek.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.