Bijna kwart van alle gemeenteraadsleden is weleens bedreigd. Menigmaal op het huisadres. Onthutsend beeld stijgt op uit grote enquête

Fred Hoogendoorn

22 procent van de gemeenteraadsleden is of wordt weleens bedreigd. Dat blijkt uit de resultaten van een grote enquête van deze krant onder raadsleden in drie provincies.

Gemeenteraadsleden kunnen op vier manieren worden belaagd. Mondelinge bedreigingen komen het meest voor. Van de geteisterde politici verklaart 70 procent daar last van te hebben gehad. Dat is iets meer dan het aantal bedreigingen via sociale media, waarmee 67 procent te maken kreeg.

In twaalf procent van de gevallen blijken raadsleden te maken hebben gehad met fysieke bedreigingen. Opvallend hoog is het percentage van raadsleden die op hun huisadres zijn geconfronteerd met mensen die verhaal kwamen halen. Liefst 28 procent kreeg te maken met angstwekkende situaties bij hun woning.

Bijna een derde van de bedreigde raadsleden betreft vrouwen.

De intimidatie wordt door raadsleden in het algemeen als beangstigend ervaren. Twaalf procent van de bedreigde volksvertegenwoordigers heeft overwogen of overweegt nog om te stoppen met die functie.

Lees ook: Vijf raadsleden vertellen over angstige momenten. Vaak anoniem, want ’Ik heb er geen behoefte aan mensen op een idee te brengen’

De toegenomen agressie, zowel mondeling als fysiek, vanuit de samenleving heeft ook gevolgen voor de gemiddelde kwaliteit van leden van gemeenteraden. Ongeveer de helft (48 procent) van de raadsleden die meededen aan de enquête stelt vast dat het bedreigingsrisico het steeds moeilijker maakt om geschikte nieuwe raadsleden te vinden.

De enquête is door de redactie van deze krant gehouden in 55 gemeenten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de NOS bleek onlangs dat gemeenteraadsleden drie keer zo vaak slachtoffer worden van bedreigingen en geweld als in 2015. Dat varieert van bedreigingen via sociale media tot ingegooide ramen of hondenpoep door de brievenbus.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.