Premier Hongarije hint voor eerste keer op exit uit Europese Unie

ANP Producties | Bron: ANP
Boedapest

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft voor de eerste keer gezinspeeld op een mogelijk vertrek van zijn land uit de Europese Unie. Hij deed dat tijdens een toespraak in de hoofdstad Boedapest. De rechts-nationalistische leider hoopt begin april te worden herkozen, maar de oppositie heeft zich tegen hem verenigd.

De EU voert "een heilige oorlog, een jihad" in de naam van de rechtsstaat, zei Orban tegen zijn aanhangers. Hij eist "tolerantie" van de EU tegenover Hongarije, omdat het land niet "als West-Europa" wil worden. Orban wil dat de unie bijeen blijft, ondanks de groeiende "culturele vervreemding" tussen de lidstaten. Maar zonder tolerantie "is het niet meer mogelijk op een gemeenschappelijk pad verder te gaan".

De rede van Orban kwam een paar dagen voordat Europese rechters oordelen over het nieuwe zogenoemde rechtsstaatmechanisme van de EU. Volgens die regeling kunnen landen die de principes van de rechtsstaat schenden, worden bestraft. Ze krijgen dan minder geld uit de Europese pot. Hongarije en Polen hadden een klacht ingediend tegen het mechanisme, dat eind 2020 werd aangenomen.

Europese instanties en mensenrechtenorganisaties beschuldigen Orban, die Hongarije sinds 2010 regeert, van het ontmantelen van de democratie en de rechtsstaat.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.