Opstootjes bij aflopen Convoy-demonstratie

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De truckersdemonstratie van Freedom Convoy Nederland is zaterdag zonder gedoe verlopen. Tegen 16.00 uur vertrokken de vrachtwagens, tractoren en andere voertuigen die verschillende wegen in het centrum van Den Haag blokkeerden, onder meer bij het Buitenhof. Ze bliezen de aftocht nadat burgemeester Jan van Zanen de onaangekondigde demonstratie had ontbonden.

Daarna was het korte tijd onrustig in de buurt van het Torentje, bij het kruispunt Lange Vijverberg/Tournooiveld en Korte Vijverberg, waar de vrachtwagens al waren vertrokken maar nog wel een groep sympathisanten stond. De politie te paard joeg een groepje mensen van de actie uiteen en deelde klappen uit. Er zijn zeker twee mensen gearresteerd.

Hoe de actie van Freedom Convoy Nederland verder loopt, is niet duidelijk. Op Telegram zinspeelt de groep erop dat er zondag mogelijk opnieuw wordt gedemonstreerd, maar waar en hoe laat wordt niet vermeld. "Voor vandaag zit het er voorlopig op, morgen weer een nieuwe dag." Een deel van de truckers zou naar het ADO Stadion net buiten Den Haag zijn gereden.

De Convoy-betogers hielden de blokkadeactie omdat ze naar eigen zeggen af willen van het "afbraakbeleid van Rutte" en van "alle maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn ingevoerd", doelend op onder meer op mondkapjes, coronavaccinaties en het coronatoegangsbewijs. "Dit nooit meer. Daarom eist Convoy NL dat het referendum met onmiddellijke ingang terugkeert."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.