Belgen in Oekraïne geadviseerd het land te verlaten

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het advies voor Belgen die zich in Oekraïne bevinden of naar het land willen reizen verder aangescherpt. Belgen van wie de aanwezigheid niet absoluut noodzakelijk is, worden nu aangeraden het land te verlaten.

Tegelijk worden alle reizen naar Oekraïne nu "sterk afgeraden", staat in het nieuwe reisadvies dat vanaf zaterdag van kracht is. "Als de situatie verslechtert, kan een evacuatie uit Oekraïne niet worden gegarandeerd. Het is daarom aangeraden om het land te verlaten nu het nog kan", meldt het ministerie.

Buitenlandse Zaken noemt de situatie uiterst onvoorspelbaar. "We raden u aan om uzelf regelmatig ter plaatse op de hoogte te houden van de situatie. Dientengevolge wordt ook aanbevolen om steeds voorbereid te zijn als de veiligheidssituatie een aanpassing van uw reisplannen op korte termijn noodzakelijk maakt", zo staat in het advies aan de Belgen in Oekraïne.

Russische invasie

Verschillende landen vroegen eerder al aan hun burgers om Oekraïne te verlaten. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland. Noorwegen, Denemarken, Estland en Letland deden dat.

Vrijdag zei de Amerikaanse regering dat een Russische invasie van Oekraïne op handen is. Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan riep de Amerikanen die nog in Oekraïne zijn op het land "binnen 24 tot 48 uur" te verlaten.

Nederlanders kregen vrijdag het advies een eventueel vertrek niet tot het laatste moment uit te stellen. De Nederlandse ambassadeur in Kiev, Jennes de Mol, benadrukte dat Nederland geen mensen uit Oekraïne gaat evacueren als het conflict escaleert.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.