Oekraïne roept op tot kalmte na berichten over naderende inval

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïne heeft opgeroepen tot kalmte nu de zorgen groeien over een mogelijke Russische inval. De Verenigde Staten en meerdere andere landen hebben hun inwoners opgeroepen te vertrekken uit het Oost-Europese land.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het van "cruciaal belang" is dat geen paniek wordt gezaaid. Ook moeten "destabiliserende handelingen" worden vermeden.

Westerse landen maken zich al langer zorgen over een Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. De VS deden de spanning vrijdag flink oplopen door te waarschuwen dat een invasie op "ieder moment" zou kunnen plaatsvinden.

Topoverleg

De VS beschikken over inlichtingen dat Rusland overweegt om komende woensdag te beginnen met een aanval, zeggen ingewijden tegen The New York Times. Het is onduidelijk hoe betrouwbaar die informatie is.

Er vindt nog steeds topoverleg plaats om verdere escalatie te voorkomen. De Amerikaanse president Joe Biden spreekt zaterdag naar verwachting met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Het Oekraïense ministerie benadrukt dat de strijdkrachten de laatste ontwikkelingen op de voet volgen. Het leger zou ook klaarstaan om het land te verdedigen en aanvallen af te slaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.