Binnenstad Den Haag afgesloten door overlast ’Vrijheidskonvooi’

Vrachtwagenchauffeurs zich verzameld bij de ingang van het Binnenhof.© ANP / Sem van der Wal

Van onze verslaggever
DEN HAAG

Trucks en andere voertuigen zorgen zaterdagochtend voor overlast bij het Binnenhof in Den Haag, waar ze protesteren tegen de coronamaatregelen. De betogers is verzocht naar het Malieveld te gaan. Bij de Hofvijver staan enkele tientallen mensen. Ze scanderen onder meer „Rutte, rot op.”

Het verkeer in de stad heeft last van de demonstratie onder de noemer Freedom Convoy Nederland. De politie roept weggebruikers op het centrum zo veel mogelijk te mijden.

De gemeente meldt op Twitter dat „mensen die onaangekondigd demonstreren” bij het Binnenhof worden doorverwezen naar het Malieveld. „Tegen het negeren van aanwijzingen van de politie en het overtreden van verkeersregels zal worden opgetreden.” Eerder al schreef de gemeente dat deelnemers hun voertuigen bij het stadion van ADO Den Haag moeten parkeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bussen rijden om

Vervoersorganisatie HTM laat weten dat er in overleg met de politie is besloten om met enkele tram- en buslijnen om te rijden vanwege het protest. „Op dit moment rijdt alles, maar we kunnen niet garanderen dat dat de komende uren ook zo blijft. Als het drukker wordt of als er bijvoorbeeld straten worden afgesloten dan moeten wij daar ook weer aanpassingen voor doen”, zegt een woordvoerster.

Lees ook: Kapen truckers het coronaverzet? ’Vrijheidsstrijders’ zijn wel in voor iets nieuws: in optocht van Alphen naar Den Haag en uiteindelijk Brussel

Bij de ingang van het Binnenhof staan zo’n twintig trucks en enkele trekkers geparkeerd. Er zijn opvallend veel demonstranten met Friese vlaggen. Ook hebben ze spandoeken met teksten als ’Rutte IV moet weg, wij gaan niet weg’, ’Genoeg is genoeg’ en ’Vrijheid, vrijheid’. Het gaat er vooralsnog vrij rustig aan toe. Langs het Binnenhof op de Vijverberg staan ook enkele tientallen trucks.

Canada

De truckers doen mee aan het protest, in navolging van andere vrijheidskonvooien naar Canadees voorbeeld. Vanuit meerdere provincies in het land zijn de betogers naar Den Haag gekomen. Eind vorige maand reden er op diverse plekken in ons land ook mensen in een konvooi van onder meer auto’s, vrachtwagens en tractoren. De truckers en andere sympathisanten protesteren tegen de coronamaatregelen zoals de coronatoegangspas.

© ANP / Sem van der Wal

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.