VS: einde crisis Oekraïne kan via diplomatie als Rusland dat wil

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft gezegd dat de crisis rond Oekraïne via diplomatieke weg opgelost kan worden "als Rusland dat wil".

Blinken, op bezoek in Fiji, spreekt zaterdag met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. "De VS zijn ook voorbereid voor het geval Moskou de weg van de agressie kiest. Als president Poetin besluit tot militaire actie, zullen we snel zware economische sancties opleggen, in samenwerking met bondgenoten en partners overal ter wereld," waarschuwde hij voorafgaand aan dat gesprek.

Ook sprak Blinken de steun voor Oekraïne uit. "We zullen de Oekraïense verdediging versterken, we zullen onze bondgenoten op de oostelijke flank van de NAVO versterken. Tot nu toe hebben we alleen maar escalatie gezien vanuit Moskou. Dit is een cruciaal moment: we zijn voorbereid op wat er ook mag gebeuren."

De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Jake Sullivan, waarschuwde vrijdagavond dat Rusland "op elk moment" Oekraïne kan binnenvallen. Volgens Sullivan is het "zeer, zeer goed mogelijk" dat Rusland de invasie al voor het einde van de Olympische Winterspelen in China, die op 20 februari klaar zijn, uitvoert.

Sullivan benadrukte dat de VS niet zeker weten of de Russische president Vladimir Poetin al heeft besloten tot een inval, maar dat de Amerikanen zich voorbereiden op het slechtste scenario. Daartoe behoort ook een "snelle aanval" op de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.