Tata Steel onderzoekt lossen steenkoolresten in zee

ANP
IJMUIDEN

Staalconcern Tata Steel laat onderzoek doen naar aantijgingen over het lossen van steenkoolresten in zee, meldt het bedrijf. Tata reageert daarmee op een artikel in deze krant.

Vrijdag meldde deze krant op basis van eigen onderzoek dat er bewust vanaf schepen steenkoolresten geloosd worden in de haven van IJmuiden en op de Noordzee. De constateringen worden ondersteund met dronebeelden, foto’s, documenten en getuigenverklaringen. Volgens Tata zijn de aantijgingen ’dermate zwaar’ dat ’gericht onderzoek noodzakelijk is’.

Lees ook: Tata-troep geloosd in Noordzee, gemors te zien op dronebeelden: ‘Dat is een crimineel milieudelict’

Tata laat het onderzoek uitvoeren door een externe expert, maar geeft niet aan welke.

Tata meldde vrijdag in de krant zich niet te herkennen in het geschetste beeld dat er „duizenden kilo’s grondstoffen willens en wetens in zee verdwijnen.” Volgens Tata is er vrijdag direct opdracht gegeven aan het betreffende bedrijfsonderdeel om alle procedures en processen te volgen bij het lossen van kolen en erts. „Dat geldt ook voor de interne controle daarop”, aldus het bedrijf. Tata zegt verder te kijken „of en waar verbeteringen in het proces nodig zijn.”

Tata Steel moet er zorg voor dragen dat schepen schoon vertrekken uit de haven, maar zou schippers betalen om de troep op te ruimen, aldus de krant. Die houden zich niet aan de daarvoor geldende regels. Het kabinet kondigde vrijdag aan uitleg te willen van Tata over de beschuldiging dat het afval in zee verdwijnt. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gaat maandag tijdens een al eerder gepland werkbezoek aan het staalconcern met de directie in gesprek over de kwestie. Heijnen wijst erop dat ook toezichthouders al langer constateren dat Tata slordig omgaat met het transport van grondstoffen.

Lees ook: Kabinet roept Tata Steel op het matje voor afvaldumpingen in Noordzee

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.