Clubs openen de deuren tijdens actie De Nacht staat op

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Clubs hebben in het kader van de actie De Nacht staat op zaterdagavond de deuren geopend, tegen de coronamaatregelen in. Bij Poppodium 013 in Tilburg druppelden even na 21.00 uur de eerste bezoekers binnen, bij het Patronaat in Haarlem liep het storm, zeggen woordvoerders van de clubs. Ook in Amsterdam en Rotterdam openen clubs de deuren.

In Utrecht trapte club Ekko af om 21.00 uur. Langzaamaan druppelden jongeren binnen. Ook probeerden mensen aan de deur vergeefs nog aan een kaartje te komen. Helaas uitverkocht, zeggen de beveiligers. Als iedereen komt, is de Ekko voor een derde gevuld. "Ik heb er zin in", roept een vrouw blij. "Het is veel te lang geleden. Ik was vanavond zelfs een beetje nerveus." En een andere bezoeker: "Ik kan het niet geloven dat we zo gaan dansen. Het lijkt wel 800 jaar geleden. Ook al is het maar een uurtje, dan hebben we dat maar vast meegepakt."

Aan de deur moeten de bezoekers hun coronatoegangsbewijs tonen. De stappers zijn in opperste stemming. "Het is voor het eerst dat wij weer in twee jaar kunnen stappen in een club. Ik hoop dat we het zo laat mogelijk kunnen maken", zegt Kelly Tijhuis. Zij heeft het uitgaan enorm gemist. "Dit is zo goed voor onze mentale gezondheid", aldus Tijhuis die als fractiemedewerker bij de lokale partij Student & Starter werkt. Het liefst had ze gewild dat de burgemeester "gecontroleerd de clubs had losgelaten".

Dwangsom

Het Tilburgse 013 moet een dwangsom van 10.000 euro betalen als het poppodium na 22.00 uur openblijft, maar dat heeft de club ervoor over, zegt een woordvoerder. 013 gaat er wel vanuit dat de gemeente niet gaat handhaven.

Het Patronaat in Haarlem verwacht wel dat de gemeente gaat ingrijpen. Zodra handhavers aangeven dat de club moet sluiten, zal het Patronaat daar gehoor aan geven. Doen ze dat niet, dan kan de club rekenen op een boete van 50.000 euro.

Lange rijen

Op het Leidseplein in Amsterdam staan er voor onder andere de Chicago Social Club en Jimmy Woo lange rijen mensen om naar binnen te komen. "Het wordt een gekkenhuis", aldus een medewerkster bij een van de deuren. Geïnteresseerden die op de bonnefooi proberen binnen te komen worden teleurgesteld, alle clubs in de hoofdstad die meedoen aan de actie zijn uitverkocht.

In Rotterdam zijn bezoekers al binnen bij poppodium Rotown. Er zijn geen tickets meer beschikbaar, alles is uitverkocht, weet een medewerker te vertellen. Ook cafés in de omgeving van de club hebben de deuren nog niet gesloten in de Maasstad, hoewel ze dat volgens de coronaregels vanaf 22.00 uur hadden moeten doen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.