Lavrov: anti-Russische propaganda zet Oekraïne aan tot geweld

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov voert het Westen een "propagandacampagne" over Russische agressie tegen Oekraïne. In een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Anthony Blinken zei Lavrov zaterdag dat het Westen zo Oekraïne aanzet tot een gewelddadige oplossing van het conflict in het oosten van het land, waar pro-Russische seperatisten zich hebben afgescheiden van de regering in Kiev.

Lavrov herhaalde in het gesprek dat de VS en zijn Europese bondgenoten de veiligheidsgaranties negeren die Rusland eist. Rusland wil harde garanties van de NAVO dat het bondgenootschap zich niet verder naar het oosten uitbreidt. Ook moet de NAVO wapensystemen weghalen uit landen die aan Rusland grenzen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Blinken zijn Russische collega opnieuw dat een Russische aanval op Oekraïne op "een resoluut, grootschalig en verenigd Transatlantisch antwoord" kan rekenen. Hij zei echter ook de diplomatieke deur open te houden, maar dat Rusland concrete stappen moet nemen om de situatie te de-escaleren. Rusland heeft tienduizenden troepen verzameld aan de grens met Oekraïne en de Verenigde Staten vrezen dat elk moment een inval kan beginnen.

Naar verwachting spreken zaterdag ook de presidenten Joe Biden en Vladimir Poetin elkaar over de oplopende spanningen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.