VS begonnen met terugtrekking ambassadepersoneel Kiev

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten zijn zaterdag begonnen met de evacuatie van medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Kiev. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat wegens de oplopende spanningen in Oekraïne alle niet-essentiële medewerkers het land zullen verlaten. Vanaf zondag wordt de consulaire dienstverlening in de Oekraïense hoofdstad gestaakt.

In Lviv, in het westen van Oekraïne, houdt de ambassade een klein kernteam voor noodgevallen. Het ministerie roept alle andere Amerikaanse burgers in Oekraïne op om het land zo snel mogelijk op eigen gelegenheid te verlaten. Ook wordt Amerikanen geadviseerd niet naar Oekraïne te reizen.

Het ministerie waarschuwt Amerikanen die in Oekraïne achterblijven dat de Amerikaanse regering hen niet zal evacueren indien Rusland besluit het land aan te vallen. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan waarschuwde vrijdagavond laat dat een Russische inval "op elk moment" kan beginnen. Naar verwachting spreekt de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin in een poging verdere escalatie te voorkomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.