KLM stopt met vliegen op Oekraïne wegens reisadvies code rood

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Luchtvaartmaatschappij KLM stopt met vliegen op Oekraïne omdat voor dat land reisadvies code rood is gegeven. De eerstvolgende vlucht naar de hoofdstad Kiev zou zijn in de nacht van zaterdag op zondag, maar die wordt niet uitgevoerd. Het besluit is niet alleen ingegeven door het nieuwe reisadvies maar ook op basis van een "uitgebreide veiligheidsanalyse", aldus KLM.

Het nieuwe reisadvies werd gegeven omdat de vrees bestaat dat Rusland Oekraïne zal invallen. Wanneer KLM weer op Kiev gaat vliegen, is nu nog niet duidelijk. De luchtvaartmaatschappij vliegt sinds 2014 niet over de oostelijke regio's van Oekraïne en Krim.

Voor de analyse is gebruik gemaakt van informatie die wordt gedeeld binnen een zogenoemde expertgroep. Hieraan wordt deelgenomen door alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, de inlichtingendiensten, de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Veiligheid voorop

KLM zegt "bij haar operatie" altijd de veiligheid van passagiers en medewerkers voorop te stellen.

Eerder op zaterdag riep het kabinet alle Nederlanders op om Oekraïne te verlaten wegens de gespannen situatie. Het besluit van KLM kan worden opgevat als een signaal, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het zegt iets over de ernst van de situatie daar."

Volgens de woordvoerder is het voor Nederlanders in Oekraïne de eigen verantwoordelijkheid daar weg te komen. Er gaan andere vluchten dan KLM-vluchten, zegt hij. Maar omdat de kans erin zit dat ook andere maatschappijen vluchten staken is dat "des te meer reden het land te verlaten". Ook een vertrek met bijvoorbeeld de auto noemt hij als optie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.