Franse politie wil 'vrijheidskonvooi' uit Parijs weren

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

In Parijs worden dit weekend zeker 7200 agenten met onder meer pantserwagens ingezet om te voorkomen dat betogers met voertuigen in een zogenoemd vrijheidskonvooi het verkeer ontregelen. Er zijn strenge sancties aangekondigd zoals hoge boetes, celstraffen en jarenlange intrekking van het rijbewijs. Sinds woensdag rijden tegenstanders van de coronamaatregelen in trucks maar ook in andere voertuigen in optochten uit verschillende richtingen naar de hoofdstad.

Franse media melden dat ook andere grieven, zoals de stijging van de energieprijzen en die van het levensonderhoud in het algemeen, betogers naar Parijs drijft. Langs de routes krijgen ze vaak veel bijval. De autoriteiten in Parijs rekenen vooralsnog op zeker 1700 voertuigen, maar volgens berichten uit de departementen is dat laag ingeschat. Eén konvooi uit het zuiden zou vrijdag al negenhonderd voertuigen tellen.

De konvooien zijn als truckersprotest naar Canadees voorbeeld van start gegaan, maar er rijden ook onder meer personenauto's, campers en motoren mee. Het is nog onduidelijk of alle deelnemers zaterdag de regio Parijs inrijden, waar de konvooien elkaar dan willen treffen. Op sociale media wordt de buitenste ringweg A86 als verzamelpunt genoemd. Dat is een autosnelweg door de voorsteden rond Parijs.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.