Traangas, boetes en aanhoudingen rond protestkonvooi in Parijs

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Ondanks een verbod en de inzet van zo'n 7200 agenten slaagden deelnemers aan zogeheten vrijheidskonvooien er zaterdag in het verkeer in de Franse hoofdstad Parijs te ontregelen. Verschillende konvooien wisten door te dringen tot het centrum, waar ze zich verenigden. Op de Champs Elysées en bij de Arc de Triomphe vuurde de politie traangas af om demonstranten te verdrijven.

De deelnemers protesteerden tegen de coronamaatregelen in Frankrijk. Ze zwaaiden met Franse vlaggen en toeterden. De politie greep in toen de demonstranten niet reageerden op een bevel om door te rijden en betogers op hun auto's klommen op de rotonde bij de Arc de Triomphe. Sleepwagens reden af en aan om de auto's van deelnemers te verwijderen. De politie arresteerde 44 mensen en schreef meer dan 300 bekeuringen uit.

De konvooien, die zijn geïnspireerd op het truckersprotest in Canada, waren vanuit het hele land richting de hoofdstad getrokken. Er reden vrachtauto's, campers, motoren en personenauto's in mee. De politie had aangekondigd dat zij de konvooien niet door zou laten. Ook waren strenge sancties aangekondigd, zoals hoge boetes, celstraffen en jarenlange intrekking van het rijbewijs. In totaal werden zaterdag in de wijde omgeving van Parijs zo'n 1000 voertuigen tegengehouden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.