Op deze dag in 1958: Ajax maakt kennis met het Europese topvoetbal en krijgt voetballes in Boedapest

Ajax onderweg naar Budapest.© foto ANP / Spaarnestad Photo

Milo Lambers

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die haar ‘verjaardag’ viert. Dit keer Vasas Boedapest - Ajax op 26 februari 1958.

Negende titel

Na tien jaar zonder hoofdprijs valt er in 1957 eindelijk weer iets te vieren voor Ajax. Fortuna ’54 is dat seizoen de sterkste ploeg in de eredivisie maar de Limburgers spelen zoveel lucratieve oefenwedstrijden tegen buitenlandse profclubs dat er gaandeweg veel punten worden gemorst. Ajax profiteert en pakt de negende landstitel. Het levert Ajax een primeur op, want het mag meedoen aan het twee jaar eerder begonnen Europacup-toernooi. Dan nog een exclusief toernooi voor landskampioenen.

Applaus

Na in de eerste ronde over twee wedstrijden te hebben afgerekend met het Oost-Duitse Wismut Karl-Marx-Stadt, wacht Ajax in de kwartfinale Vasas Boedapest. Hongarije behoort in die tijd tot de beste voetballanden ter wereld. Drie jaar eerder heeft het nationale team, bijgenaamd de Magische Magyaren, de finale van het wereldkampioenschap verloren van West-Duitsland. De verrassing is dan ook groot als Ajax in de rust van de heenwedstrijd op 5 februari 1958 met 2-0 voorstaat. Midvoor Piet Ouderland scoort twee keer.

De 35.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion belonen Ajax met een ovationeel applaus. Na rust kantelt de wedstrijd in het voordeel van Vasas. De Hongaren komen terug tot 2-2. Dat er in de return nog ergens voor te spelen valt, had eigenlijk niemand op voorhand verwacht.

Vliegramp

Een dag later slaat de sfeer om. Bij een vliegramp in München zijn meerdere voetballers en begeleiders van Manchester United omgekomen. Bij Ajax zit de schrik er goed in, de meeste spelers willen afzien van het plan om met het vliegtuig naar Hongarije te reizen voor de return tegen Vasas.

Het is bovendien nog maar de vraag of die wedstrijd überhaupt wel doorgaat. Real Madrid, de winnaar van de eerste twee edities van de Europacup, stelt voor om het toernooi te staken en Manchester United postuum uit te roepen tot winnaar. Het is een plan waar de meeste clubs wel wat voor voelen, behalve Manchester United zelf.

Voetballes

Het bestuur van Ajax weet de spelers om te praten om toch te vliegen. Op 26 februari speelt Ajax voor 70.000 Hongaren in het Nép-stadion. Ajax begint furieus met twee kansen in vijf minuten. Daarna geeft Vasas voetballes. Bij rust staat het al 4-0. Ajax is kansloos. Het zal nog elf jaar duren voordat Ajax de halve finales van de Europacup weet te bereiken.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen