Rockband als kunst | Classic album

Ies van Rij

Elke zaterdagavond kijken we op deze plek terug op een klassieker in de pop/rock. Geïnspireerd door Spotify. Daar zie je regelmatig: ’als je dit leuk vindt, luister dan ook hiernaar’. En zo komt de nieuwe generatie terecht bij onder meer The Doors, Pink Floyd en wie dan ook. Vandaag: ’Roxy Music’ van Roxy Music uit 1972.

Verwachtingsvol geroezemoes, gelach, tinkelende glazen, een piano en dan als een bliksemflits die hysterisch overslaande stem: ’I tried but I could not find a way’. Zo begint het debuutalbum van de Engelse avant-garde rockband Roxy Music. Dit voorjaar is het vijftig jaar geleden dat Bryan Ferry deze muzikale blauwdruk afleverde voor alles wat hij in de decennia daarna zou maken.

Poprecensenten verslikten zich in superlatieven om het belang van het debuutalbum te duiden, bezoekers van de eerste concerten raakten in de war omdat ze nergens ’muzikaal houvast’ vonden en dichteres Elly de Waard roemde de literaire kracht van Ferry’s teksten.

Geïnspireerd door popart kunstenaars als Richard Hamilton omarmde Ferry het idee dat popmuziek het ideale medium was om met kunst het grote publiek te bereiken. Dus geen foto van de band op de hoes maar het toen bekende model Kari-Ann, gestyled door modeontwerper Anthony Price. Sex sells.

Ferry surfde qua uiterlijk vertoon aanvankelijk mee op de extravagante glamrockrage maar de band ontgroeide snel het glitterrockimago door de vernieuwende mix van futuristische rockmuziek met stijlvolle nostalgische elementen uit de jazz en de soul. Combineer dit met zijn flamboyante zang en iconische outfits en weet dan: de term ’popdandy’ is voor hem bedacht.

Luister hier naar de playlist Classic Albums

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.