Astrid viel als een blok voor Al, maar voor Al was Astrid de ideale prooi | Over Liefde

© Foto Pixabay

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Astrid viel als een blok voor Al, maar voor Al was Astrid de ideale prooi.

Al was de meest charmante man ooit. Astrid viel direct als een blok voor hem. Haar liefde was onvoorwaardelijk. Die van hem een leugen. „Al is een narcist. Zoals de meeste narcisten is hij niet gediagnosticeerd, want naar hun eigen idee is er niks mis. Sterker nog, ze zijn geweldig en ieder ander is gek.

Ik viel als een blok voor hem. Die helblauwe ogen, die lach. Een uitstraling van hier tot Tokyo. Ik moest hem hebben. Voor hem was ik de ideale prooi. Hij speelde hard to get, wetende dat ik dan alleen maar meer mijn best zou doen. Het was een test en ik ben met vlag en wimpel geslaagd. Vanaf het begin geloofde ik dat hij mijn grote liefde was. Ik ben trouwens blij dat ik ervoor ben gegaan, anders had ik de rest van mijn leven geloofd dat ik de liefde van mijn leven had gemist. Inmiddels weet ik beter.

Al kan je wijsmaken dat blauw groen is en groen blauw. Ik ben zestig jaar en heus niet achterlijk, maar hij kreeg het voor elkaar om me overal aan te laten twijfelen. Mensen als Al spinnen een web om je heen, waar je bijna niet meer uitkomt. In vijf jaar tijd, verbrak ik acht keer onze relatie. Met loze beloften, humor en gekkigheid trok hij me steeds weer terug dat web in.

Narcisten hebben een sonar voor empathische mensen. Vaak ook mensen die bijvoorbeeld de liefde van een ouder hebben gemist. Je zou denken dat je dan iemand zoekt die wel echte liefde geeft, maar in de praktijk kiezen we iemand om alsnog onze oude trauma’s op te lossen. Al dronk te veel, liet me stikken als we afspraken hadden en ging bewust met een vriendin op pad als ik net een avond vrij was. Hij kon totaal onverwacht enorm boos worden. Dat bracht me altijd van mijn stuk. Ik mocht ook niet mee naar feestjes, maar moest wel aanhoren hoe leuk het was en wie hij allemaal had versierd. Nadat zijn broer ziek werd en ik hem negen maanden had ondersteund, was ik niet welkom op de begrafenis. Ik maakte nog een bloemstuk, maar mocht niet mee. Ik wist wel dat het niet oké was, maar hij kon me zo bespelen dat ik het allemaal begreep.

We hebben ook ontzettend veel plezier gehad. Het was vaak topgezellig. Volgens de psychologieboeken was dat nep. Ik vind het moeilijk te geloven dat er helemaal niks oprecht aan was, maar zo gaf hij me het gevoel dat hij om me gaf. Het was altijd 80 procent geven en 20 procent terugkrijgen. Precies genoeg om emotioneel niet te verhongeren. Met name als ik het uitmaakte, overlaadde hij me met liefde en zei precies de juiste dingen om me weer terug te krijgen.

Heel soms zagen anderen het. ’Ga bij hem weg, As, Hij gebruikt je alleen maar.’ Maar een relatie met een narcist is een soort hypnose. Op een dag wilde ik graag met hem wandelen. Al had geen tijd, vanwege zijn werk. Ondertussen ging hij naar vrienden, naar de pedicure en naar de zonnebank. Mijn buurman vroeg of ik zin had om samen met hem onze honden uit te laten. Het was een fijne middag, die eindigde met een gebakken visje in Egmond. En ineens ging in mij het licht aan: hoe kan het dat ik dit wel met mijn buurman kan en niet mijn vriend? En hoe kan het dat hij van alles met anderen doet, maar niet met mij? Ik deed er niet toe voor hem. Het was eigenlijk maar iets kleins, maar dit was het breekpunt.

Ik heb nog één keer met hem afgesproken. Ik heb goed geobserveerd hoe gemaakt hij zich gedroeg naar anderen. Die man draagt altijd maskers. Daarna heb ik alle banden doorgesneden. Mijn geluk is dat ik een goede baan heb, een eigen huis en vrienden. Maar ik weet dat veel mensen in een destructieve relatie zitten met iemand waarmee ze een huis en een gezin delen. En toch, als ik iets mag zeggen… Hoe hard je ook je best doet, het wordt niet beter en dat ligt niet aan jou. Je leeft met een leeg mens. Hoe moeilijk het ook is, ga alsjeblieft weg.”

Deel ook (anoniem) jouw verhaal Over Liefde. Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.