Initiatief van inmiddels overleden raadslid Paul Meiland ziet levenslicht: Beverwijk biedt handzame folder voor nabestaanden

Voorkant nabestaandenfolder.© Foto gemeente Beverwijk

Richard Stekelenburg
Beverwijk

Een ’bescheiden handreiking van de gemeente in een voor veel nabestaanden zeer verwarrende tijd’ moest het zijn: een folder met handzame informatie over hulpvragen na het overlijden van een naaste. Het initiatief kwam van het inmiddels overleden Beverwijkse CDA-gemeenteraadslid Paul Meiland.

Die folder is er nu. Hij is verkrijgbaar in de centrale hal van het stadhuis. De folder vertelt kort en bondig wat de gemeente al automatisch doet als een overlijden aan haar wordt doorgegeven. Die maakt een melding aan de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), pensioen- en zorgverzekeraars, waterschappen, het UWV, de Rijksdienst voor het wegverkeer en het Centraal Administratie Kantoor. Maar waar moet je zelf nog rekening mee houden? Met een bank die op de hoogte moet worden gesteld, werkgevers, uitkeringsinstanties, een verhuurder, verzekeraars en meer.

Nuttig

In de folder staan verder nuttige telefoonnummers en websiteadressen voor meer informatie.

Meiland vond een vergelijkbare folder in de gemeente Schagen, die daar in augustus vorig jaar werd geïntroduceerd. De opzet en inhoud van die folder is goeddeels overgenomen.

Tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad in november kreeg een motie om ook in Beverwijk zo’n folder beschikbaar te maken, de steun van alle fracties. Paul Meiland kon die vergadering vanwege zijn gezondheid zelf niet meer meemaken. Hij overleed op zondag 12 december.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.