Jutta Leerdam verovert olympisch zilver op 1000 meter, goud Japanse Takagi. Wüst eindigt olympische carrière met zesde plaats

© ANP VINCENT JANNINK

Van onze verslaggever

Jutta Leerdam heeft zilver veroverd op de Olympische Spelen. Op de 1000 meter snelde de Nederlandse naar de tweede plaats. Het goud ging naar de ontketende Miho Takagi, gecoacht door Johan de Wit uit Bergen.

Ireen Wüst kwam in haar allerlaatste olympische rit niet in de buurt van een medaille. Ze werd zesde.

De Amerikaanse Bowe completeerde het podium.

Lees ook: Schaatscoach Johan de Wit mag de ijsbaan in Peking weer op. ’Ik ben er best wel bang voor dat ik plotseling weer positief test en dan in mijn eentje achterblijf’

Antoinette de Jong kwam al in de derde rit in actie en zette een goede race neer. Mede dankzij een sterke slotronde kwam ze met een tijd van 1.14,92 over de finish en kon ze met een tevreden gevoel de Spelen afsluiten. Dat Vanessa Herzog (in 2019 zilver bij de WK afstanden) niet in de buurt kwam van de tijd van de Nederlandse onderstreepte de uitstekende race van De Jong.

Pas toen Leerdam in actie kwam, in rit 11, ging de tijd van De Jong er aan. De 23-jarige Nederlandse knalde naar een tijd van 1.13,83, maar was zelf allerminst tevreden. Een flinke misslag in de tussenronde kostte haar tijd. Gelijk na Leerdam was het de beurt aan Wüst. Ze finishte in 1.15,11 en ook zij was zichtbaar ontevreden.

Miho Takagi mocht het daarna laten zien. Voorafgaand gold zij als grote favoriete voor het goud en de Japanse zette ook een geweldige tijd neer. In 1.13,19 knalde ze naar een olympisch record en verpulverde ze de concurrentie.

Lees ook: Johan de Wit, architect van de Japanse schaatssuccessen, wil de lat steeds hoger leggen. Vandaar zijn sollicitatie op de vacature topsportmanager bij sportkoepel NOC NSF

Bijzondere dag Wüst

Het zou hoe dan ook een bijzondere dag worden voor Wüst die na de 1000 meter een punt zet achter haar imposante olympische carrière. Liefst vijf Spelen op rij veroverde Wüst een gouden plak. Ze won twee keer de 3000 meter, drie keer de 1500 meter en greep goud op de ploegachtervolging in 2014. Ook waren er nog eens vijf zilveren en ondertussen twee bronzen medailles. Ze is daarmee Nederlands meest succesvolle olympiër ooit.

Meer nieuws uit Sport