Eunice raast en beukt in Velsen

© Foto Ko van Leeuwen

Van onze verslaggevers
Velsen

Code rood staat vrijdag symbool voor meerdere emoties. Zo traint de KNRM onder bijzondere omstandigheden het varen in zwaar weer, wat ergens ook wel leuk is. Maar zorgt Eunice ook voor veel schade.

In allerijl worden vrijdagochtend nog extra maatregelen getroffen om de strandpaviljoens in IJmuiden aan Zee en de ’boardwalk’ langs de strandtenten extra te beschermen tegen Eunice. De berichten uit het Verenigd Koninkrijk zijn niet mals, de gemeten windstoten lopen in sterkte flink op. Alles voor de eerste duinenrij kan extra bescherming gebruiken.

Met groot materieel gaat de gemeente Velsen aan de slag om zandwallen aan te leggen. Die moeten de eerste klappen opvangen, in de hoop dat schade beperkt blijft.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zwaar materieel wordt ingezet om snel zandhopen op te werpen.© foto gemeente Velsen

Het werk is begonnen bij de Zuidpier, vanaf daar wordt richting het zuiden gewerkt. Een woordvoerder van de gemeente Velsen laat weten dat deze maatregelen zelden worden getroffen. „De collega die ik sprak had het over eens in de zoveel jaar.”

Varen

Niemand wil met dit weer in een vrachtwagen of op een schip zitten. Toch zijn ze onderweg, want het vrachtvervoer kan niet zomaar stilgelegd worden. Omdat de redders van de KNRM ook op deze barre omstandigheden voorbereid moeten zijn, worden er vrijdag bemanningsleden ’ingeslingerd’. Bij deze ’stormtraditie’ wordt de bemanning vertrouwd gemaakt met het varen in heftige omstandigheden voor lijf en leden. Daarom staan de bemanningsleden tijdens het varen ook buiten. Met de Nh1816 worden de golven voor de kust doorklieft.

Dak

Ellende is het voor bewoners van een huis aan de Kadestraat in IJmuiden. Eunice krijgt daar (een deel van) het dak los en laat de straat bezaaid met brokstukken achter. Voor zover bekend raakt niemand gewond. De straat wordt voor de veiligheid van iedereen afgesloten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Eunice dumpt het dak op straat, een enorme ravage is het gevolg.© Foto Ko van Leeuwen

Boom

Op de Santpoortse Dreef in Santpoort-Noord blokkeert een geknakte boom ’s middags het autoverkeer. In zijn val neemt de boom een lantaarnpaal mee. René de Graaf, werkzaam bij de afdeling groen van de gemeente Velsen, is op weg naar een andere melding als hij het ziet gebeuren. Hij schakelt meteen opruimdiensten in waardoor de boom met een half uur in de versnipperaar is verdwenen. ,,Het is een tweestammige iep. De andere stam zullen we ook nog een keer weghalen. Die overleeft het niet.’’

De boom op de Santpoortse Dreef wordt meteen weggehaald. Dikke takken worden er afgezaagd.© foto mediahuis

Een kraanwagen pakt de boom op de Santpoortse Dreef op alsof het een luciferhoutje is en legt ’m aan de kant.© foto mediahuis

De boom aan de Santpoortse Dreef neemt in zijn val een lantaarnpaal mee. In de achtergrond is het NS-station Santpoort-Noord te zien.© foto mediahuis

De iep die de Santpoortse Dreef blokkeert, verdwijnt snel in de versnipperaar.© foto mediahuis

In een mum van tijd is de rommel opgeruimd.© foto mediahuis

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.