G7-ministers zien geen troepenreductie, roepen op tot diplomatie

ANP Producties | Bron: ANP
München

De ministers van Buitenlandse Zaken van de rijke G7-landen zien geen tekenen van verminderde militaire activiteit langs de Oekraïense grens. Zij blijven zeer bezorgd over de situatie en roepen Moskou op tot overleg.

"We roepen Rusland op de weg van diplomatie te kiezen, de spanningen te de-escaleren, strijdkrachten substantieel terug te trekken uit de nabijheid van de Oekraïense grenzen en zich volledig te houden aan internationale verplichtingen", staat in een verklaring van de G7 na overleg op de veiligheidsconferentie in München.

Rusland is daar voor het eerst in twintig jaar niet bij aanwezig. Het land heeft meer dan 130.000 troepen in de buurt van de grens met Oekraïne en claimt dat een deel na afloop van oefeningen is vertrokken. De Amerikaanse regering zegt juist dat er meer zijn bijgekomen en een aanval elk moment zou kunnen plaatsvinden.

De G7 bestaat uit Duitsland, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. Namens de EU schuift buitenlandchef Josep Borrell aan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.