Oekraïense president wil met Poetin om de tafel

ANP Producties | Bron: ANP
München

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin voorgesteld en gepleit voor meer internationale steun aan zijn land in het conflict met Rusland. Op een internationale veiligheidsconferentie in München vergeleek hij Oekraïne met "een schild" voor Europa tegen het Russische leger.

"Acht jaar lang is Oekraïne een schild geweest. Acht jaar lang heeft Oekraïne een van de grootste legers van de wereld tegengehouden", zei Zelenski, die wil dat Europa zich harder tegenover Moskou opstelt. "Ik weet niet wat de Russische president wil. Daarom stel ik voor dat we elkaar ontmoeten."

Van het militaire bondgenootschap NAVO eist de president een duidelijk tijdschema voor Oekraïne om toe te kunnen treden. Hij vergeleek de militaire steun die Oekraïne tot nu toe heeft ontvangen met "een hoestsiroop in plaats van een goed vaccin".

Zelenski zei dat zijn land niet aan het panikeren is nu Rusland volgens het Westen op het punt staat om Oekraïne binnen te vallen, al wordt dat laatste door Rusland ontkend. Ook noemde hij de "provocaties" in Oost-Oekraïne cynische leugens.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.