Irene Schouten flikt het wéér en pakt op olympische massastart haar derde gouden medaille

Ze flikt het weer!© AFP

Van onze verslaggever
Peking

Irene Schouten heeft zaterdag op de massastart bij de Olympische Spelen in Peking historie geschreven. De schaatsster pakte voor de derde keer goud deze Winterspelen en is nu - ook door bronzen medaille - de meest succesvolle olympiër ooit op een enkele Spelen.

Met haar vierde plak schaarde Schouten zich bovendien naast shorttrackster Suzanne Schulting, die in Peking twee keer goud, een keer zilver en een keer brons pakte.

Schouten is een erkend marathonspecialist en was op voorhand al de gedoodverfde favoriet in de National Speed Skating Oval. Vier jaar geleden greep ze in Pyeongchang al brons op de op de massastart, een soort mini-marathon.

Schouten moest vijf ronden voor het einde nog wel een flinke tegenvaller slikken. Ploeggenote Marijke Groenewoud, de regerend wereldkampioene en meesterknecht van de Noord-Hollandse, kwam ten val. In de halve finale gebeurde dat de Friezin ook al.

(Tekst gaat door onder de foto)

Schouten in de finale.© ANP

In de finale was Schouten desondanks oppermachtig en snelde ze op overtuigende wijze naar de overwinning. De Canadese Ivanie Blondin veroverde zilver, Francesca Lollobrigida greep het brons.

Halve finales

Marijke Groenewoud moest diep gaan in haar halve finale. De schaatsster, vijfde op de 1500 meter, kwam op ongeveer vier ronden van het einde ten val, maar stond snel op en vond op tijd weer de aansluiting met het peloton. Ze werd uiteindelijk vijfde.

Lees ook: Lang was Irene Schouten ’van West-Friesland’, sinds een paar jaar is ze ’van ons’, maar ook dit gaat veranderen: ’de hele wereld’ wil nu met haar in zee

Irene Schouten kwam in de tweede halve finale in actie en mag, na winst van de 3 en 5 kilometer, nog steeds dromen van een derde olympische titel. De Noord-Hollandse was soeverein en kwam geen moment in de problemen. De grote favoriete kon zelfs krachten sparen tijdens haar race.

Groenewoud en Schouten pakten eerder deze Spelen brons op de ploegenachtervolging, samen met Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Schouten pakte vier jaar geleden in Pyeongchang brons op de massastart, net als Koen Verweij bij de mannen.

Irene Schouten en coach Jillert Anema omhelsen elkaar.© ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen