Premier Johnson heeft vragenlijst over partygate ingeleverd

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdagavond een vragenlijst over de zogeheten partygate-affaire ingeleverd bij de Londense politie, meldt een woordvoerder van Downing Street. Het kantoor van Johnson heeft niets gezegd over de inhoud van de lijst of de antwoorden die de premier heeft gegeven.

De politie van Londen kondigde vorige week aan dat vijftig mensen die aanwezig waren bij borrels en andere bijeenkomsten van regeringsmedewerkers een vragenlijst gemaild zouden krijgen. Johnson en de andere mensen die betrokken waren bij ‘partygate’ hadden een week de tijd om de vragen te beantwoorden. De conservatieve regeringsleider staat onder druk vanwege de borrels die plaatsvonden tijdens de coronalockdown in het Verenigd Koninkrijk. De oppositie en een deel van zijn eigen partij willen dat hij opstapt.

Eind vorige maand bracht topambtenaar Sue Gray, die de feestjes en borrels op verzoek van de premier onderzocht, een kritisch rapport uit. Volgens Gray was er sprake van falend leiderschap. Ook vindt ze dat meerdere bijeenkomsten niet hadden mogen plaatsvinden en dat sprake was van ongepast en buitensporig gebruik van alcohol.

De politie bekijkt momenteel twaalf bijeenkomsten waar mogelijk coronaregels zijn overtreden. Johnson heeft steeds beweerd dat het werkbijeenkomsten waren en dat de regels werden nageleefd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.