Containerschip Marcos V nam de veiliger noordelijke vaarroute maar verloor toch containers

Het Kustwachtvliegtuig zoekt samen met de Guardian naar de lege containers.© Foto Kustwacht/Roel A. Ovinge

Annet van Aarsen

Den Helder Containerschip Marcos V heeft zaterdagochtend vroeg bij de Kustwacht gemeld dat er op weg van Bremerhaven naar Rotterdam containers overboord zijn geslagen.

Het schip had keurig de noordelijke vaarroute boven de Waddeneilanden genomen, meldt een woordvoerster van de Kustwacht. Voor de zuidelijke vaarroute gold vrijdag en zaterdag een negatief advies voor containerschepen als de Marcos V vanwege de door storm Eunice veroorzaakte zware zeegang.

Het Kustwachtvliegtuig en het schip de Guardian zoeken in een groot gebied op zee naar de verloren containers: in een groot gebied: tussen het noorden van Vlieland en west van Schoorl. Vlak voor het middaguur was er nog geen enkele container gelocaliseerd.

Op dit moment is bekend dat 26 containers overboord zijn gevallen. Het zou gaan om lege containers, maar de Kustwacht doet daar aan de hand van de ladinglijst nader onderzoek naar. Met stromingsmodellen probeert de Kustwacht te berekenen welke kant de containers opgaan, maar onduidelijk is waar ze precies overboord zijn gegaan. Voor de scheepvaart is een waarschuwing uitgegaan omdat aanvaringen met de containers gevaarlijk kunnen zijn.

De Marcos V - 293 meter lang - is inmiddels bij de ingang van de Nieuwe Waterweg aangekomen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.