Stijging aantal WW-uitkeringen in IJmond sterker dan landelijk; maandcijfers van instantie UWV

Horecapersoneel aan het werk.© Foto ANP /Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Van onze verslaggever
IJmond

Uitkeringsinstantie UWV zag in januari het aantal WW-uitkeringen toenemen ten opzichte van december. Ook in de IJmond was de stijging (+1,1%) sterker dan landelijk (+0,6%).

Lichte stijging is vooral merkbaar in de horeca, waar het moeilijker is om vacatures te vervullen. Een stijging van december op januari komt overigens vaak voor, omdat veel contracten in december aflopen en niet iedereen aansluitend werk vindt.

In de drie Noord-Hollandse regio’s samen nam het aantal WW-uitkeringen in de horeca het sterkst toe. Dit werd voor een groot deel veroorzaakt door de aangescherpte coronaregels voor de horeca, die in de loop van december werden afgekondigd. Eind januari werden voor de horeca 1183 WW-uitkeringen verstrekt. De verwachting is dat, met het versoepelen van de coronamaatregelen, de vraag naar horecapersoneel weer toeneemt en dus het aantal WW-uitkeringen zal afnemen.

Omdat een deel van de werknemers uit de horeca de afgelopen maanden gekozen heeft voor een beroep in een andere sector, is de verwachting dat het voor werkgevers in de horeca, zeker in de aanloop naar het zomerseizoen, lastig zal worden om openstaande vacatures in te vullen.

In 2021 was 59% van de ontstane vacatures in de horeca volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Dat is iets meer dan gemiddeld (55%). In de bouwnijverheid was het grootste aandeel ontstane vacatures moeilijk vervulbaar (77%).

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.