Vicepresident VS en president Oekraïne overleggen in München

ANP Producties | Bron: ANP
München

De vicepresident van de VS, Kamala Harris, overlegt zaterdag tijdens de driedaagse veiligheidsconferentie van München met de Oekraïense president Volodimir Zelenski over de crisis in zijn land. Ministers van de G7, die grote industriële naties bundelt, houden zaterdag ook tijdens deze conferentie een apart beraad over Oekraïne. Donderdag spreken de leiders van de G7 elkaar over de kwestie.

De spanning in en rond Oekraïne staat centraal op de internationale veiligheidsconferentie in de Beierse hoofdstad. De conferentie wordt al sinds 1963 gehouden en brengt leiders uit de politiek, economie en strijdkrachten bij elkaar in Hotel Bayerischer Hof. De conferentie loopt zondagmiddag ten einde.

De opzet van de conferentie is vanouds om in ontspannen sfeer zonder protocollaire poespas "in dialoog te gaan voor vrede". De conferentie is voornamelijk een platform voor landen van de NAVO en/of de EU, maar in de loop der jaren zijn er steeds meer landen uitgenodigd en aangeschoven. Het gaat tegenwoordig om circa 350 deelnemers uit ruim zeventig landen. Maar ontspanning lijkt dit jaar ver te zoeken. Rusland heeft voor het eerst sinds 1991 geen officiële delegatie gestuurd als gevolg van de spanningen met het Westen over Oekraïne.

Behalve Harris en Zelenski zijn er nog bijna dertig regeringsleiders of staatshoofden, onder wie de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. NAVO-chef Jens Stoltenberg, VN-chef António Guterres en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zijn er ook.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.