Betweters die na de storm komen vertellen hoe we het hadden moeten doen | column

Richard Kemper

Heeft u het al gehoord? The Voice komt terug! Uiteraard in een nieuw jasje en vooral met een nieuwe jury.

Ze hebben de functieomschrijvingen nog eens goed tegen het licht gehouden en nu blijkt dat je helemaal niet per se veel verstand van zingen hoeft te hebben, maar dat andere kwaliteiten veel belangrijker zijn. De nieuwe jury bestaat uit Badr Hari, Camiel Eurlings, Regilio Tuur en Emiel Ratelband. Ook de presentatie krijgt een frisse invulling. Chantal is natuurlijk een vakvrouw maar babbeltjes over zenuwen is zo 2021. Voor je het weet voel je je als kandidaat op je gemak en dat is niet de bedoeling! Er is lang gezocht naar iemand die bij kan dragen aan een zo onveilig mogelijke werkomgeving. Dat kan maar een iemand zijn: Nilüfer Gündoğan. Ze heeft zelf geen idee waarom, maar dat is ook niet belangrijk volgens Volt-voorman Laurens Dassen. „Volt en RTL weten precies wat de kwaliteiten van Nilüfer zijn en het is helemaal niet nodig dat zij daar zelf ook van op de hoogte is” licht hij toe. Om het nieuwe Voice-team tegen kinnesinne van ex-juryleden te beschermen is de beveiliging in handen van Gerrit van de Kamp, ex-baas van de politiebond ACP.

Kortom: RTL is helemaal klaar voor de eisen van deze tijd. Uiteraard is het draagvlak van dit nieuwe team getest door consumentenpanels want ook dat hoort er tegenwoordig bij. Alles wordt vooraf onderzocht en achteraf is overal een tevredenheidsenquête voor. Ik krijg elke dag wel een mogen-we-u-een-minuutje-storen-mail waarvan iedereen weet dat het een kwartier duurt. Maar van Post NL had ik hem niet verwacht dus in een vlaag van mededogen dacht ik „Ach, een stagiair heeft daar toch zijn best op gedaan en het kan hooguit één vraag zijn: „Kwam het pakketje aan?” Nou, dat was te simpel. Was het op tijd? Welke tijd? Was het heel? Droog? Rook het fris? Stond het op de juiste plek? Was de bezorger aardig? Liet hij een dickpic zien? Wat voor een?

Echt, we gaan aan onderzoekeritis ten onder. Neem nou wijsneusje Dijsselbloem met z’n spreekbeurt over de corona-aanpak. We zitten er nog vol in, ondernemers klauteren uit het dal, ex-patiënten happen naar lucht en er is nu al een rapport over hoe we het allemaal gedaan hebben?! Dat betekent mensen, commissies, vergaderzaaltjes, ontwerpbureau’s, mediatrainingen, enquêtes, zoom meetings... En dat allemaal om Jeroentje aan het werk te houden! Wie zit daar nú in godsnaam op te wachten?

Op dit moment de coronacrisis evalueren voelt hetzelfde als je partner die je tijdens een ruzie een enquêteformulier toeschuift en vraagt punten uit te delen voor argumenten, toon, timing en gezichtsuitdrukking.

Wij hebben hier thuis nog een tijdje geprobeerd om na afloop samen zo’n ruzie te evalueren. „Om ervan te leren voor de volgende keer.” Wat een slecht idee was dat! Gerrit Komrij zei ooit: „De sleutel van een succesvolle relatie is ruzies níet uitpraten.” Dat was volgens hem namelijk: „Wrijven in een vlek.” Volgens mij geldt dat ook voor de evaluatie van de coronacrisis. We waren onze reet aan het redden! Dingen gingen goed en dingen gingen niet goed. Wie zit er in godsnaam te wachten op betwetertje Jeroen die ná de storm nog even komt vertellen wat anderen hadden moeten doen. Niemand! Hij lijkt wel zo’n vrouw die van een afstandje toekijkt als haar man de kozijnen staat te schilderen nadat ie geen zin had om de vloer af te plakken. Bij de eerste druppel verf: „Ja, die zag ik aankomen…” Wat dit met elkaar te maken heeft? Al hebben ze nog zo gelijk, het is f@cking irritant! Heb ik gehoord. De lente, we moeten naar de lente!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.