Kiev: soldaat omgekomen door artillerie separatisten

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Een Oekraïense soldaat is volgens het leger zaterdag omgekomen door artillerievuur van de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Het geweld tussen beide partijen is volgens waarnemers de afgelopen tijd flink toegenomen. Zowel de rebellen als het leger beschuldigen elkaar ervan het bestand in de regio te overtreden.

Het regeringsleger en de separatisten zijn sinds 2014 in Oost-Oekraïne verwikkeld in een burgeroorlog die 14.000 mensen het leven heeft gekost. Het vredesproces werd in 2014 en 2015 in gang gezet met akkoorden die werden gesloten in de Belarussische hoofdstad Minsk.

Onderdeel van die akkoorden was een staakt-het-vuren, maar dat wordt vrijwel dagelijks geschonden. Over de naleving van de zogenoemde Minsk-akkoorden werd vorige week urenlang overleg gevoerd door Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Dat leverde geen resultaat op.

Recent zijn de spanningen in de regio flink toegenomen door de dreiging van een Russische inval. Volgens het Oekraïense leger waren er zaterdagochtend negentien overtredingen, tegenover 66 gevallen een dag eerder. De separatisten zouden volgens Kiev zware artillerie hebben ingezet. Zij beschuldigen de regering er op hun beurt van de afspraken niet na te leven. Bij een granaataanval vanaf Oekraïense zijde zou een waterleiding in Donetsk zwaar zijn beschadigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.