Code rood maakt plaats voor code geel: storm Eunice voorbij

Eunice is gaan liggen. De schade kan nu echt opgemaakt worden.© ANP

Van onze verslaggever

Code rood is ten einde. Het weeralarm van het KNMI dat vanwege storm Eunice nog gold voor Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur opgeheven. Inmiddels is code geel van kracht in Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, het IJsselmeer- en het Waddengebied, Flevoland, Groningen en Friesland. In de rest van Nederland gelden geen waarschuwingen meer.

In de provincies waar code geel geldt, kunnen nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar zaterdagavond en ook zondag kunnen volgens het KNMI vooral in het westen van het land opnieuw zware windstoten voorkomen.

(Tekst gaat door onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet, meldde Weeronline eerder. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.

Hier en daar werden uitschieters naar windkracht 12 gemeld, onder meer vanaf Rotterdam The Hague Airport en vanaf de Terschellingse vuurtoren Brandaris.

Lees ook: Live: Eunice raast door, laat een spoor van schade achter en ontwricht half Nederland

Lees ook: Een week voor de bevalling moet Veronica, nu de storm het dak van haar appartementengebouw heeft geblazen, met haar gezin drie dagen naar een hotel

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.