OVSE: 'dramatische toename' schendingen wapenstilstand Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ziet een significante toename van het aantal aanvallen aan de frontlinie in het oosten van Oekraïne. "In de afgelopen dagen heeft de OVSE-tak die voor Oekraïne monitort een dramatische toename in kinetische activiteit geobserveerd in het oosten van het land", zei de organisatie zaterdag in een verklaring. Volgens de OVSE is het aantal aanvallen vergelijkbaar met het aantal dat voor de wapenstilstand in juli 2020 werd gerapporteerd.

In Donetsk werden donderdag 222 schendingen van het staakt-het-vuren gemeld, waaronder 135 explosies. Woensdag ging het nog om 189 meldingen, tegenover 24 op dinsdag. In Lugansk werden donderdag 648 overtredingen gerapporteerd, tegenover 402 op woensdag en 129 op dinsdag.

Het gewapende conflict tussen Kiev en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne startte na de annexatie van de Krim door Moskou in 2014. Meer dan 14.000 mensen zijn sindsdien om het leven gekomen. In 2020 kwamen Oekraïne, Rusland en de OVSE een bestand overeen. Door de dreiging van een inval door Rusland in Oekraïne zijn de spanningen in de regio echter weer toegenomen.

De OVSE heeft beide kanten opgeroepen "zich te houden aan de overeengekomen afspraken en om alle benodigde stappen te zetten om de spanningen af te laten nemen en naar een onmiddellijke de-escalatie toe te werken, om zo de levens van onschuldige burgers ten goede te komen", staat in de verklaring.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.