ChristenUnie: kort niet op bijstand om hulp met energierekening

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Mensen die financiële hulp krijgen in verband met de stijgende energierekening, moeten daardoor niet worden gekort op hun bijstandsuitkering. Die oproep aan gemeenten doet Tweede Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie.

Het kabinet kondigde eerder compensatie aan voor de stijgende energiekosten. Per huishouden komt dat neer op gemiddeld 400 euro. Onder meer vanuit kerken is de laatste tijd opgeroepen dat geld te doneren aan de mensen die de steun het hardste nodig hebben.

"Ontzettend mooi dat dit soort initiatieven ontstaan", vindt Ceder. "De stijgende energieprijzen zijn voor veel huishoudens nauwelijks op te brengen. Gemeenten kunnen het verschil voor deze mensen maken door te voorkomen dat er een boete op barmhartigheid rust."

Wie bijstand ontvangt, mag maar beperkt schenkingen ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor de uitkering. Hoe hoog dat bedrag is, en welke giften daarvoor wel en niet meetellen, verschilt sterk per gemeente. Dat zorgt voor "onduidelijkheid en koudwatervrees", aldus de ChristenUnie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.