Kustgemeenten zitten niet op grote datacenters te wachten

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Gemeenten die in beeld zijn bij het kabinet om grote datacenters te herbergen staan daar niet om te trappelen, meldt NU.nl op basis van een rondgang. De regering heeft enkele locaties aan de kust als vestigingslocatie aangewezen, maar alleen Groningen zou daarvoor in zijn.

Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) maakte eerder deze week bekend dat nieuwe zogeheten hyperscales alleen bespreekbaar zijn op plekken waar op zee opgewekte energie aan land komt. Een van die locaties is Noordwijk. "Als we ergens ruimte voor zoeken, is het woningbouw", zegt wethouder Theo Alkemade tegen NU.nl, die benadrukt dat een mogelijke hyperscale niet in het gemeentebestuur is besproken. "Bovendien hebben we al jaren de wens om stroom van zee voor onze eigen inwoners te gebruiken."

Wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele vraagt zich af of er wel ruimte is voor dergelijke datacenters en wil stroom uit windenergie liever gebruiken voor verduurzaming. "Die is niet bedoeld voor nieuwe datacentra." Ook in de gemeente Beverwijk en het Noord-Brabantse Geertruidenberg hebben ze grote bedenkingen, zo laten ze aan de nieuwswebsite weten.

In Groningen staan de gemeente Het Hogeland en de provincie wel positief tegenover de komst van datacenters. In de Eemshaven zit al een Google-datacenter, een van de drie hyperscales die Nederland nu al telt, en zou ruimte zijn voor meer van dergelijke centers, zegt Mirjam Wulfse van het Groningse provinciebestuur. "In dit gebied van 600 hectare willen we XXL-bedrijven huisvesten. Dat kunnen ook datacentra zijn."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.