Groot aantal meldingen van stormschade bij hulpdiensten

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Bij de hulpdiensten in het hele land zijn vrijdag en zaterdagochtend een groot aantal meldingen van stormschade binnengekomen. Per regio gaat het om honderden meldingen. Dat geldt niet alleen voor regio's als Haaglanden en het noorden van Noord-Holland aan de kust, maar ook voor Limburg, waar code geel gold.

Een groot deel van de meldingen ging over omgewaaide bomen, losgeraakte daken, gevel- en dakplaten en andere weggewaaide materialen als straatmeubilair en zonnepanelen. Wegen en spoorlijnen werden geblokkeerd door omgewaaide bomen. Zo moest de brandweer in Haaglanden naar eigen zeggen "heel veel extra voertuigen en personeel" inzetten. Ook in Flevoland zorgde de storm voor flinke schade. Hier kwamen 320 meldingen binnen.

In Midden- en West Brabant waren dat er rond de zeshonderd, meer dan de helft uit het westen van deze regio. De piek van de storm bevond zich hier vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur. De meeste schade in het oosten van de regio werd gemeld tussen 17.00 en 19.00 uur.

Hoogste urgentie

In het noorden van Noord-Holland belden meer dan 310 mensen de meldkamer. In de regio Zaanstreek Waterland rukte de brandweer 376 keer uit met als hoogste urgentie meldingen in Purmerend (8 keer) en in Zaanstad (14 keer).

En hoewel in Limburg 'slechts' code geel gold, kregen de hulpdiensten zeker achthonderd meldingen, vierhonderd in het noorden en eenzelfde aantal in het zuiden van de provincie.

Ruwe schatting

Een woordvoerster van Veiligheidsregio Brabant Noord gaf aan dat er rond de 950 meldingen bij 112 zijn binnengekomen. "Veel mensen belden de gemeente", zei ze. "Veel gemeenten staan paraat om de boel op te ruimen. Zo ligt Vught bijvoorbeeld bezaaid met kleine takken." In de regio rond Eindhoven kwamen ruim honderd meldingen binnen. "Maar dat is niet meer dan een ruwe schatting, het werkelijke aantal ligt hoger omdat mensen ook hulp inriepen via lokale brandweerkazernes", zei een woordvoerder daar.

Niet alle veiligheidsregio's kunnen zaterdag een overzicht geven, sommige komen daar pas later zaterdag, zondag of zelfs maandag mee.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.