Forum voor Democratie kreeg waarschijnlijk geld uit Rusland. En welke partij steunt Poetin deze week? | column

Het was november 2015 en vrijwel niemand had ooit van Forum voor Democratie gehoord.

Het was de tijd dat Thierry Baudet probeerde rond te komen van het schrijven van columns en het runnen van zijn eigen denktank. Vanuit een kelder hield hij wekelijks bijeenkomsten voor een geïnteresseerd publiek. Er kwamen regelmatig Kamerleden en opiniemakers langs. FVD zou de nieuwe elite van Nederland gaan opleiden, riep hij.

Ik schreef destijds stukjes over die denktank. Op een avond had Baudet een Nederlandse correspondent uit Oekraïne uitgenodigd. De hele zaal had nog nooit van de man gehoord: Stefan Huijboom, een man van hooguit dertig die columns schreef voor GeenStijl en werkte voor een onbekend Oekraïens krantje. Zijn komst was niet helemaal toevallig: GeenStijl had samen met Forum voor Democratie bedacht dat er een referendum moest komen over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Dat referendum zou vijf maanden later gehouden worden.

Nu interesseert het land Oekraïne de meeste Nederlanders natuurlijk helemaal niets. We hebben er zo goed als nul kennis over, vrijwel niemand gaat er op vakantie, in de geschiedenisboeken lezen we er niets over en op het nieuws komt het land normaliter ook nauwelijks terug. Een prachtig voorbeeld dus om de grootste onzin over te beweren. Zo ging dat dus bij Forum: we hoorden over politici, streken en dorpen die ons totaal onbekend waren en hoewel Huijboom zijn best deed het land flink negatief neer te zetten, deed Baudet er nog een paar schepjes bovenop.

Een lange klaagzang was het gevolg: er zijn geen onafhankelijke media, oligarchen maken er de dienst uit, de moordenaars van honderdduizenden vermoorde joden uit de Tweede Wereldoorlog worden nog steeds aanbeden, corruptie is overal, parlementariërs hebben geen probleem met geweld tegen homo’s en bij het leger is het niet pluis. Of het klopte wist niemand, maar aangezien de EU met dit land een verdrag wilde sluiten kon Oekraïne eigenlijk niet deugen. U weet hoe het afliep: Nederland stemde het associatieverdrag weg. Dat de Oekraïense bevolking dat verdrag zelf wilde en niet overgeleverd wilde zijn aan Rusland deed niet ter zake.

Ik moest hier deze week aan denken toen Rusland Oekraïne binnenviel. Sinds het referendum heeft de EU allerlei informatie van tegenstanders van het associatieverdrag aangemerkt als nepnieuws, heeft Zembla laten zien dat Thierry Baudet mogelijk geld uit Rusland heeft ontvangen en nam Baudet een Poetin-vriend aan als adviseur. Ook deze week was er weer volop steun van FVD voor Rusland en kreeg minister Hoekstra de woorden sukkel, acteur, poseur, nitwit en clown naar zijn hoofd geslingerd.

Als er één Europees land is dat Oekraïne de afgelopen jaren in de steek heeft gelaten is het Nederland. Nu maar hopen dat Nederland voortaan wel wakker is.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.