Het is een bende op het strand: Flessen, jerrycans, snoep- en koekverpakkingen, dopjes, lappen plastic, frisdrankblikjes en zo verder | Column

De Beestenbende ruimt zwerfafval op in park Velserbeek.© archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Daags na het hevige stormgeweld loop ik met onze pleegzoon (8) en hond over het Kleine Strand van IJmuiden. De bossen zijn tijdelijk onveilig verklaard tot de boswachters alle takken en bomen hebben gecheckt. De losloopgebieden zijn nog verder ingeperkt.

Op het Kleine Strand kunnen de twee zich nog wel lekker uitleven. De hond met een bal, onze pleegzoon met zijn grijper. Al veel langer rapen we tijdens onze rondjes regelmatig afval op, sinds een paar maanden is hij daarom lid van de Beestenbende. Dat is een groep kinderen die zwerfafval van de straten of uit de natuur plukt. Met zijn grijper pakt hij zooi van het strand en doet dat in de boodschappentas die daarvoor mee is.

Wat een bende is het op het strand. Hoewel de wind tijdens de stormen vanaf zee kwam, ligt het strand bezaaid met (plastic) afval. Flessen, jerrycans, snoep- en koekverpakkingen, dopjes, lappen plastic, frisdrankblikjes en zo verder. We vinden ook een (olie)handschoen, een schroevendraaier, hout en visnetten. Tot drie keer toe leeg ik de boodschappentas in de gereedstaande plastic-container. Het ding is behoorlijk verdwenen in het zand, maar het afval kan er nog goed in. Gelukkig laat de gemeente er eentje staan hiervoor, al waren het vorige winter meer bakken. Konden we daar al scheiden, in plaats van een zakje restafval mee naar huis te nemen.

De rotzooi op het strand komt vanaf zee. Van schepen of afval dat elders in het water is gewaaid en naar het Kleine Strand is gedreven. Al een aantal winters schonen we in kleine beetjes het Kleine Strand op en met ons, hopelijk anderen ook. Maar het werk is nooit klaar voor het strandseizoen begint. We hebben nog een maandje, dan staan er weer huisjes en is onze hond niet welkom. De schoonmaker blijft dan ook weg. Dit najaar begint het circus weer opnieuw...

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.