Geboren Haarlemmer Amine van der Wijden (22) mag toch in Nederland blijven, vader Hans is blij maar zit erdoorheen

Amine van der Wijden met zijn vader Hans in oktober 2019.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Wessel Mekking
Haarlem

Amine van der Wijden (22) mag toch in Nederland blijven. Met dat nieuws van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) komt een einde aan een paar jaar vol spanningen voor de geboren Haarlemmer en zijn vader.

De IND wilde lang dat Amine het land zou verlaten. Zijn illegaal in Nederland verblijvende moeder nam hem als baby mee naar Marokko toen ze werd uitgezet. Pas in 2013 zagen Amine en Hans elkaar weer, in Marokko. In 2019 verhuisde de twintiger naar Haarlem om bij z’n vader te gaan wonen. Tot aan de Hoge Raad streden ze voor zijn Nederlanderschap.

,,Aan Amine wordt een verblijfsvergunning voor vijf jaar verstrekt op grond van het familieleven met zijn vader’’, meldt Amines advocaat Elles Besselsen. Ze legt uit dat de zaak is getoetst aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het recht op eerbiediging van het familie- en privéleven. ,,De IND heeft nogmaals alle omstandigheden in samenhang bekeken’’, weet ze. ,,Amine krijgt zelfs met ingang van 3 februari 2020 een verblijfsvergunning. Dit betekent dat hij al twee jaar rechtmatig in ons land verblijft. Als hij z’n inburgeringsdiploma haalt, kan hij over drie jaar alsnog Nederlander worden.

,,Natuurlijk zijn we blij dat het eindelijk zover is’’, reageert Hans. Tegelijkertijd zit hij erdoorheen. ,,Ik ben helemaal leeg.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.