Zondagmiddagpodium gaat Gerda aan het hart: ’Door corona is de klad er in gekomen’

Gerda Bauritius is programmeur van het zondagmiddag podium. United Photos/Paul Vreeker

Kees de Boer
Velsen

De week zit erop. Voor Gerda Bauritius wacht een weekend waarin zij druk is met de voorbereiding van het zondagmiddagpodium in Velsen.

Zomipo staat voor Zondagmiddagpodium. Op zondagmiddag worden voor en vaak ook door senioren uitvoeringen verzorgd. Het gaat daarbij om koren en muziekgroepen die zorgen voor een mooie uitvoering en vermaak.

Gerda is vorig jaar begonnen als programmeur van het zondagmiddagpodium en dat doet ze met hart en ziel.

Het zondagse evenement wordt nu weer opgestart na de lockdown en Gerda vertelt dat ze zich wel zorgen maakt: ,,Het is normaal een gebeuren voor zo’n zeventig bezoekers, maar dat aantal halen we al een tijd niet meer. De laatste keer met Gerrald Beute in De Dwarsligger hadden we te weinig aanmeldingen. We hebben het toen verplaatst naar een zaaltje in het seniorencentrum aan het Zeewijkplein. Uiteindelijk hadden we toen toch nog een vol zaaltje, omdat er op het laatste moment nog mensen die boven het dienstencentrum wonen waren opgetrommeld. Maar twintig bezoekers op een middag bijvoorbeeld is te weinig om voort te kunnen bestaan.”

Waarom komen er zo weinig mensen?

,,Een oorzaak is denk ik is dat veel mensen wellicht niet meer weten dat het podium nog bestaat. Door corona is er natuurlijk een beetje de klad ingekomen. Er zijn wel optredens geweest, maar we hebben bijvoorbeeld geen koren meer gehad. Het moest allemaal heel klein. Voor de laatste twee maanden van het seizoen hebben we nu weer een heel gevarieerd programma. Volgende week bijvoorbeeld komt Guus van de Berge naar De Brulboei en op 20 maart is er de Plaatjesdraaierij in De Hofstede. Ik weet zeker dat bezoekers dan een hele leuke middag hebben.”

Creatieve les

Gerda is naast programmeur bij Zomipo ook vrijwilliger in verzorgingstehuis Velserduin, waar ze op maandagmorgen altijd een kop koffie gaat drinken met een eenzame dame. Ook is ze vrijwilligster bij hospice De Heideberg - ’Daar doe ik de boodschappen’ - en op doordeweekse avonden geeft ze één keer in de twee weken creatieve les aan mensen met een beperking. Dat doet ze in het Tendercollege aan de Eenhoornstraat en het project daar heet ’Leren met Plezier’. ,,Ik neem op dinsdagavond het tekenen, schilderen en de handvaardigheid voor mijn rekening. Samen met andere leerkrachten organiseren we voor mensen met een beperking het hele schooljaar door leuke activiteiten. Als bijvoorbeeld een bingo-avond, een speurtocht door IJmuiden en een rondje klootschieten. Het is heel dankbaar werk omdat die kinderen er heel blij van worden.”

,,Ik heb gewoon wat met mensen die een beetje hulp nodig hebben”, zegt ze. ,,Na mijn pensionering had ik geen zin om achter de geraniums te gaan zitten. Met dit vrijwilligerswerk heb ik het idee dat ik wat zinvols doe en ik beleef er zelf ook plezier aan.”

Heb je nog bepaalde gewoontes in het weekend?

Ze knikt: ,,Op zaterdagmiddag ga ik bridgen met een paar vriendinnen. En op zaterdagavond wil ik nog weleens een naar de Stadsschouwburg gaan. Met een vriendin, maar ook wel alleen. Ik ben een paar weken geleden nog naar Westside Story geweest. De schouwburg is voor mij ook maar een klein stukje lopen. Dan is het tasje om en gaan. Kan ik daar ook nog een wijntje drinken.”

Volgend weekend is ze in elk geval weer druk met het Zomipo: ,,De zaal gaat rond half twee open, ik ben er dan al. Dingen klaarzetten, zanger Guus ontvangen. En dan hoop ik dat we weer eens een volle bak hebben.”

beeld

Hoe brengt u het weekeinde door? De krant is benieuwd naar uw favoriete plekken in Velsen. Welke bakker heeft het lekkerste brood, waar is het fijn (buiten) sporten en welke horecagelegenheid bezoekt u het liefst, enzovoort. Ook een keer in de krant? Mail naar kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.