Inzamelactie kapper Anna is doorslaand succes. Stormloop van Haarlemmers die tassen vol spullen komen brengen. ’Onze winkel is ondergesneeuwd met hulpgoederen’

Kapper Anna Roelofs-Ivanchenko lacht. Haar inzamelingsactie voor Oekraïne is een succes.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Jaap Timmers
Haarlem/Beverwijk

Kapper Anna Roelofs-Ivanchenko (30) voelde zich machteloos, bedacht een inzamelactie voor Oekraïense vluchtelingen, en het resultaat is hartverwarmend. Tientallen Haarlemmers komen naar de winkel waar zij werkt met tassen vol hulpgoederen.

Zaterdagmiddag 4 uur. Lifestyle-winkel Vind in de Koningstraat is de plaats van handeling. Anna zelf heeft het te druk om de pers te woord te staan. Ze spreekt aan de lopende band Haarlemmers die nuttige dingen komen brengen. Er staan al zeker vijftig volle tassen en andere verpakkingen in de winkel.

,,De winkel is ondergesneeuwd.’’ Vriendin Merel die haar is komen helpen, zegt: „Het is hier een liefdevolle chaos. Het klotst tegen de plinten. Zonet heeft Anna nog iemand geknipt en geföhnd, en nu staat ze alweer spullen aan te nemen. Het is een constante stroom van mensen die aankloppen. Het is fantastisch.”

De planning was woensdag te beginnen met de inname, maar de Beverwijkse weldoener heeft de actie vervroegd. Toen haar bleek dat ze kon aanhaken bij een transport dat dinsdag richting Oekraïne vertrekt, besloot ze er een spoedactie van te maken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Anna zamelt kinderkleding in voor Oekraïne.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

In de meegebrachte tassen bevinden zich onder andere kleding, babyflesjes, voeding, luiers, medische artikelen, paracetamol en maandverband. Anna en haar vrienden brengen de spullen maandag of dinsdag naar Apeldoorn, van waar vrachtwagens vertrekken richting Polen en Roemenië.

Zondag maakte Anna bekend dat ze op slag op zoek moest naar een grotere ruimte. Die vond ze in een pand aan de Gedempte Oude Gracht 138. De inzameling van kleding werd gestopt. Wel is er nog vraag naar bouwafvalzakken en verhuisdozen. Maandag kunnen die nog gebracht worden tussen 8 en 13 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.