Bulgarije sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen

ANP Producties | Bron: ANP
Sofia

EU- en NAVO-lid Bulgarije heeft uit solidariteit met Oekraïne en vanwege de intensivering van de gevechten met Russische troepen in dat land zijn luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen. Het vliegverbod is zaterdag om middernacht ingegaan en heeft gevolgen voor alle vliegtuigen met licenties die zijn afgegeven door de Russische federatie, aldus het Bulgaarse ministerie van Transport.

Het land verbiedt vertrek, landing en het overvliegen van Russische toestellen. Ook het luchtruim boven Bulgaarse territoriale wateren is voor hen geblokkeerd.

De Britse minister Grant Shapps (Transport) liet vrijdag via Twitter weten dat er per direct geen enkele Russische privéjet in het Britse luchtruim meer mag vliegen of landen. "Poetins acties zijn onwettig en iedereen die profiteert van de Russische agressie in Oekraïne is hier niet welkom. Ik heb ons verbod in het Verenigd Koninkrijk aangescherpt, zodat geen enkele Russische privéjet in het Britse luchtruim kan vliegen of kan landen - met onmiddellijke ingang."

Rusland heeft Britse luchtvaartmaatschappijen verboden op luchthavens in het land te landen of het Russische luchtruim te betreden. Die stap kwam nadat Londen eerder de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot de toegang tot het Britse luchtruim ontzegde. Polen en Tsjechië hebben ook laten weten dat Russische vliegmaatschappijen niet langer welkom zijn.

Na maandenlange troepenopbouw aan de grens met Oekraïne lanceerde Rusland donderdag een offensief met grondtroepen en luchtaanvallen in het hele land.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.