Russische luchtlandingsoperatie op militair vliegveld bij Kiev

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Russische troepen proberen met een luchtlandingsoperatie de militaire luchthaven bij Vasylkiv, ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kiev, te veroveren. Er zijn Oekraïense militairen gewond geraakt en omgekomen bij hevige gevechten, vertelde burgemeester Natalia Balasynovytsj tegen Oekraïense media in de nacht van vrijdag op zaterdag. Er zijn veel Russische parachutisten geland.

"We hebben slachtoffers. We hebben veel gewonden. Helaas zijn het er tweehonderd", zegt ze. De vliegbasis ligt ongeveer 40 kilometer van het centrum van Kiev.

Donderdag hebben Russische troepen een soortgelijke operatie uitgevoerd bij het vliegveld in Hostomel, ten noordwesten van Kiev, maar die zou door toedoen van Oekraïense troepen zijn mislukt. Tijdens gevechten om Vasylkiv meldde het Oekraïense leger een Russisch transportvliegtuig met parachutisten te hebben neergehaald. "Wraak voor Loehansk 2014", schreef de Oekraïense stafchef Valeri Zaloesjny op Twitter.

Aan het begin van de gevechten in Oost-Oekraïne in 2014 schoten de door Rusland gesteunde separatisten een Oekraïens militair vliegtuig van hetzelfde type neer. Er werden toen 49 Oekraïense soldaten gedood.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.